woensdag, 20. mei 2009 - 12:44

Negen aanhoudingen bij Ochtendgloren

Apeldoorn

Samenwerkende opsporingsdiensten hebben in de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 mei 2009 op de rijksweg A50 ter hoogte van Apeldoorn tijdens de verkeerscontrole Ochtendgloren negen personen aangehouden. Dit heeft het KLPD vandaag bekendgemaakt.

In totaal is bij staandehoudingen 64 keer proces-verbaal opgemaakt voor verkeersovertredingen, waarvan twee keer voor het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank.

Er zijn 680 personenautos en 22 vrachtauto's gecontroleerd. Bij de snelheidscontrole vielen 164 bekeuringen. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 171 km/uur i.p.v. de toegestane 120 km/uur.

Zoveel mogelijk bestuurders zijn tussen 22.30 en 04.30 uur naar de parkeerplaatsen De Somp en de Brink geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden.

Aanhoudingen
Onder de negen aangehouden verdachten bevonden zich twee personen die teveel alcohol hadden gedronken, de hoogst gemeten waarde bedroeg 440 ug/l (1 promille).

Twee verdachten zijn aangehouden voor het bezit van 610 gram wiet. Twee Somaliërs reden in een Duits gekentekend voertuig en ter vaststelling van de identiteit aangehouden en overgebracht naar het bureau in Apeldoorn.

Een Marokkaanse man kon zich ook niet identificeren en is eveneens ingesloten. Een Roemeen die in een Volkswagen Golf reed met een Italiaans kenteken is aangehouden omdat het kenteken op de auto was afgegeven voor een Opel Calibra. De Volkswagen is vrijwel zeker van diefstal afkomstig.

Wapens
Tijdens de controle was het gebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied en is preventief fouilleren toegepast. In totaal zijn drie wapens in beslag genomen: Twee messen en een survivalbijl.

Boetes
De parketpolitie heeft bij drie gesignaleerden respectievelijk 240, 678 en 298 euro geïnd. Eén persoon is voor 21 dagen gegijzeld omdat hij een bedrag van 425 euro niet direct kon betalen.

BPM
De Douane trof twee in Nederland woonachtige bestuurders die in een voertuig reden met een buitenlands kenteken. Zij krijgen een naheffing van de BPM (Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen). Een andere eigenaar van een bestelauto krijgt ook een naheffing van de BPM in verband met de aanwezigheid van een vaste bank in de laadruimte.

Mensenhandel
De Nationale Recherche doet onderzoek naar een combinatie van drie mannen en een vrouw die in de auto zaten in het kader van mensenhandel.

ANPR (Automatic Nummer Plate Reading)
Door de belastingdienst werd op grond van 12 hits via de ANPR voor een bedrag van circa 86.000 euro aan invorderbare schuld boven water gehaald. Hiertoe werd circa 1285 euro direct geïnd en is op zeven auto's beslag gelegd. Eén is hiervan daadwerkelijk afgesleept.

Eurovignet
De Douane trof bij de vrachtauto's in zeven gevallen geen Eurovignet aan. Hiervoor maakten zij proces-verbaal op.

Onhygiënisch
De Voedings- en Warenautoriteit heeft twee keer proces-verbaal opgemaakt voor te hoge temperatuur bij vervoer van bederfelijke waar en een onhygiënische laadruimte van een bestelbus. De boetes zullen ongeveer 900 euro bedragen.

Verkeersovertredingen
De verkeersovertredingen scoorden het hoogst bij het niet tonen van rij- en kentekenbewijs (31). Daarnaast vielen er bekeuringen voor geen rijbewijs (1), identificatieplicht (4), APK (6), verlichting (5), uitlaat (1), gladde banden (5), onverzekerd (2), onjuist kentekenbewijs (1), radardetector (1), gevaar voor afvallende lading (1), onjuiste kentekenplaat (1), personenvervoer in de laadruimte (1) en staandehoudingen van twee snelheidsovertredingen.

Deelnemers
Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 100 personen mee van de regiopolitiekorpsen Noord en Oost Gelderland, Gelderland Midden, de Verkeerspolitie en Nationale recherche van het Korps landelijke politiediensten, Drugsexpertise NL, Koninklijke Marechaussee, Parketpolitie Twente, Douane, Belastingdienst, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst en Autobahnpolizei Münster. Rijkswaterstaat faciliteerde de controle.
Provincie:
Tag(s):