woensdag, 7. oktober 2009 - 10:30

Nekhernia: halskraag meest effectief

Een recent ontstane nekhernia kan het beste behandeld worden met een halskraag in combinatie met rust en fysiotherapie. Ook alleen fysiotherapie leidt tot een snellere afname van pijnklachten dan een afwachtend beleid (niets doen). Dit blijkt uit onderzoek van neuroloog Barbara Kuijper uitgevoerd in samenwerking met hoogleraar Neuromusculaire ziekten Marianne de Visser en Frans Nollet, hoogleraar Revalidatie, beiden verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De resultaten worden vandaag on line gepubliceerd in het toonaangevende British Medical Journal (BMJ).

Een nekhernia gaat vaak vanzelf over maar kan zeer pijnlijk zijn. Daarom zoekt men naar manieren om de pijnklachten sneller te kunnen verhelpen.

In een groep van ruim 200 patiënten met een recent ontstane nekhernia vergeleek Kuijper drie niet-chirurgische behandelmethoden: het dragen van een halfharde halskraag gedurende drie tot zes weken en zoveel mogelijk rust nemen, fysiotherapie en oefeningen thuis en een controlebehandeling (zoveel mogelijk doorgaan met de gewone dagelijkse bezigheden).

Door de eerste twee methodes verminderden de pijnklachten sneller dan bij een afwachtend beleid. De effectiviteit van de halskraag was het grootst. Na zes maanden waren de verschillen tussen de drie groepen verdwenen – de meeste patiënten hadden niet of nauwelijks pijn meer.

Het cervicaal radiculair syndroom (nekhernia) leidt tot nekpijn uitstralend tot in de onderarm, vaak ook met tintelingen tot in de hand. De oorzaak van de klachten ligt in een beknelde zenuwwortel door een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia) of vernauwing door slijtage.

Aan het onderzoek van Kuijper, momenteel werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, werkten 205 poliklinische patiënten mee van drie ziekenhuizen in Nederland: het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
Categorie:
Tag(s):