donderdag, 12. maart 2009 - 13:50

Newcastle disease bij duiven

Kootwijkerbroek

Bij de vogels van een dierenliefhebber in Kootwijkerbroek is een uitbraak van Newcastle disease (NCD) bevestigd. Het gaat om een liefhebber met onder andere 70 sierduiven die besmet waren. Vijftig duiven zijn intussen overleden.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit(LNV) heeft samen met de eigenaar besloten om al zijn vogels te ruimen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begint daar vandaag mee.

Er worden op dit moment geen andere maatregelen in de omgeving ingesteld. Wel blijft de besmette locatie onder toezicht van de VWA. Binnen een kilometer van deze locatie bevinden zich enkele commerciële pluimveebedrijven. Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) stelt deze bedrijven op de hoogte. LNV heeft vandaag de hobbyverenigingen en de postduivenorganisatie op de hoogte gesteld.

Newcastle disease (NCD, ND of ook wel pseudovogelpest) is een zeer besmettelijke ziekte bij vogels, veroorzaakt door een aviair paramyxovirus (PMV).

In Nederland is het verplicht om bedrijfsmatig gehouden kippen en kalkoenen te vaccineren tegen Newcastle disease. Dit geldt ook voor hobbyvogels en postduiven die deelnemen aan tentoonstellingen en wedstrijden.

De ziekte is ongevaarlijk voor mensen.Meer informatie over deze dierziekte leest u op www.minlnv.nl.
Provincie:
Tag(s):