woensdag, 21. januari 2009 - 10:21

Nier ouderen goed bruikbaar als donor

Groningen

Oudere mensen kunnen veilig een van hun nieren afstaan voor transplantatie als zij nog leven. Bij deze levende nier-donatie blijkt, ook bij ouderen, de resterende nier de functies van de afgestane nier over te nemen. Eventueel overgewicht van de donor zorgt voor een iets grotere afname van de reservecapaciteit van de nier. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Mieneke Rook van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het aantal niertransplantaties waarbij gebruik wordt gemaakt van nieren die afkomstig zijn van levende donoren neemt toe. In Nederland vinden ongeveer 350 niertransplantaties met een nier van een levende donor plaats, ongeveer de helft van het totaal aantal niertransplantaties.

Een nier van een levende donor is beter van kwaliteit dan een nier van een overleden donor. Doordat gezonde nieren een behoorlijk grote reservecapaciteit hebben, is het veilig voor de donor om een nier af te staan. Om de donorveiligheid te waarborgen ondergaan potentiële donoren een uitgebreide keuring. Ook ouderen en mensen met overgewicht of licht verhoogde bloeddruk kunnen sinds enkele jaren een nier afstaan.
Categorie:
Tag(s):