woensdag, 20. mei 2009 - 9:15

Niet alle hypotheekrentes dalen

De variabele hypotheekrentes zijn de laatste maanden sterk gedaald, maar het langer vastzetten van de hypotheekrente wordt niet voordeliger. Dat blijkt uit een onderzoek van MisterMoney.nl.

Van de zestien onderzochte hypotheekverstrekkers verlaagde slechts één aanbieder de rente op een hypotheek met een rentevast periode van 20 jaar. Deze ontwikkeling heeft te maken met de inflatieopslag.

Mister Money vergeleek van zestien hypotheekaanbieders de rentetarieven van een spaar- en aflossingsvrije hypotheek met een executiewaarde van 75 procent van de woningwaarde.

Twaalf van de zestien onderzochte hypotheekverstrekkers rekenen momenteel een hogere rente voor een spaar- en aflossingsvrije hypotheek vergeleken met begin 2009. Het gaat hierbij om hypotheken met een rentevast periode van 20 jaar. Alleen Acadium verlaagde dit jaar het rentetarief op een spaarhypotheek met 0,10 procent.

De hypotheekrentes op leningen met een rentevast periode van 30 jaar zijn bij alle onderzochte aanbieders die dit aanbieden gestegen.

Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat de langetermijnrentes niet mee dalen met de variabele hypotheekrente. Toch is de stijgende langetermijnrente volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop eenvoudig te verklaren. “De langetermijnrente is niet gekoppeld aan het Euribor-tarief, maar is afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.

Banken werken met een inflatieopslag. Als zij verwachten dat de inflatie toeneemt, zullen ze de langetermijnrente verhogen.� Nederland kent momenteel een laag inflatiecijfer van 1,8 procent, de kans dat het inflatiecijfer zal stijgen is aanwezig. Dit komt mede door de vele ingrepen vanuit de overheid om de economie te stimuleren. Als de economie weer aantrekt, kan dit zorgen voor een sterke stijging van de langetermijnrente.

Lichte daling
Opvallend is dat de rente op hypotheken met een rentevast periode van 10 jaar bij een aantal aanbieders wel gedaald is, vergeleken met begin 2009.

Ook voor deze rentevast periode wordt met een inflatieopslag gewerkt. “Banken hanteren een hogere opslag, als de rente langer wordt vastgezet. Hierdoor kan het voorkomen dat het ene rentetarief een rentedaling laat zien, terwijl het andere rentepercentage juist stijgt�, aldus Hagedoorn.

Hypotheken met een variabele hypotheekrente kennen geen inflatieopslag, maar zijn voor een groot deel afhankelijk van het Euribor-tarief. Dit tarief is in de eerste maanden van 2009 flink verlaagd. Hierdoor staat de variabele hypotheekrente momenteel op een extreem laag niveau.

Populaire rentevast periodes
Hoewel de variabele rente momenteel extreem laag staat, neemt de populariteit voor deze hypotheek niet toe. Volgens Leslie Hogeveen van De Hypotheker is de behoefte aan zekerheid gegroeid en zetten mensen hun rente juist voor een langere periode vast.

Daarnaast is het aantal aanbieders van een hypotheek met variabele rente sterk gekrompen en is het is het aanbod van geld tegen Euribor-tarief gering. De Hypotheekshop zag met name in 2008 een sterke groei in de vraag naar hypotheken met een rentevast periode van 20 jaar of langer.

Volgens hen is die vraag nu enigszins gestabiliseerd. Zij zien een lichte toename in hypotheken met een rentevast periode van 1 tot 5 jaar, maar hypotheken met een rentevast periode van tien jaar blijven ondanks een kleine afname toch het populairst.

Het is moeilijk advies te geven over welke rentevast periode een consument moet kiezen. Dit is geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Als een consument de laagste rente wil, dan is een hypotheek met een variabele nu het voordeligst.

Het nadeel van een variabele rente is dat deze nauwelijks zekerheid biedt en hevig fluctueert. Wie zekerheid wil doet er verstandig aan om zijn rente voor een lange periode vast te zetten en genoegen te nemen met een iets hogere rente.
Categorie:
Tag(s):