dinsdag, 20. januari 2009 - 11:43

Nieuw digitaal informatiesysteem voor de brandweer

Driebergen

Maandagmiddag werd aan de brandweer Utrechtse Heuvelrug een nieuw brandweerinformatiesysteem overgedragen. Tot nu toe werkte de brandweer hoofdzakelijk met meerdere papieren kaartensystemen in de brandweerwagens. Dit systeem was moeilijk actueel te houden en ook verschillend per brandweerpost.

Om efficiënter te kunnen werken is een digitaal programma ontwikkeld dat past bij de wensen en behoeften van de brandweerorganisatie. Dit programma sluit aan bij een landelijk systeem dat het mogelijk maakt in iedere brandweerwagen een computerscherm te plaatsen waarop alle informatie zichtbaar is. Dit voorjaar worden de eerste vijf brandweerwagens van ons korps daarmee uitgerust. Op termijn worden alle brandweerwagens van dit systeem voorzien.

In het systeem is een zogeheten brandweerinformatieboek opgenomen. Hierin staat alle informatie die de brandweer nodig heeft om snel en efficiënt aan de slag te kunnen gaan bij een melding. Zo is in het systeem te zien welke woningen zijn voorzien van een rieten kap. Dit is belangrijk omdat dat een andere manier van blussen vereist dan bij een woning met een dak met pannen. Ook kunnen alle belangrijke gegevens voor natuurbrandbestrijding, zoals berijdbare paden, afsluitbomen, etc. op de kaart worden opgenomen. Verder staan alle locaties van bluswatervoorzieningen en hun capaciteit in het systeem, alle gebouwen met een gebruiksvergunning en ook de bebouwing in de directe omgeving van ieder perceel is direct zichtbaar.

Het systeem wordt in de komende tijd nog uitgebreid. Zo is het de bedoeling dat wegopbrekingen en omleidingroutes in de toekomst actueel staan ingevoerd in het systeem. Hierdoor navigeert de computer de brandweerwagen in één keer via de kortste route naar de plaats van bestemming. Ook kunnen andere gebruikers in de toekomst de kaart bijhouden. Bosbeheerders kunnen bijvoorbeeld de berijdbare paden wijzigen en vermelden op de kaart, zodat de gegevens altijd actueel zijn.
Provincie:
Tag(s):