maandag, 28. september 2009 - 8:51

Nieuw informatiesysteem voor nazorg bij rampen

Enschede

De gemeente Enschede heeft een nieuw en uniek landelijk informatiesysteem ontwikkeld (RISE) voor nazorg bij rampen en calamiteiten. De Bijlmerramp, de vuurwerkramp of recent de vliegtuigcrash van Turkisch Airlines en het drama op Koninginnedag in Apeldoorn.

Het informatiesysteem van Enschede (RISE Rampen Informatie Systeem Enschede) voorkomt problemen met nazorg aan slachtoffers. Als slachtoffers niet of niet goed geregistreerd staan, kunnen hulpverleningsinstanties als de GGD en Slachtofferhulp geen goede hulp geven.

Het registratiesysteem is een generiek systeem waarbij niet meer dan een computer en een internetverbinding nodig is. Gemeenten of veiligheidsregio’s die met een ramp of calamiteit te maken hebben, kunnen er gemakkelijk op inloggen. Het systeem kan dus met gemak landelijk ingezet worden, ongeacht de aard en omvang van de ramp.

Bovendien is het in korte tijd operationeel en inzetbaar, ongeacht de bestaande infrastructuur. Het systeem kan alleen via een beveiligde verbinding gebruikt worden. Privacy gevoelige gegevens zijn beschermd.

Nazorg
De gemeente Enschede is direct na de vuurwerkramp gestart met een onderzoek naar de nazorg. Nu - bijna tien jaar na de vuurwerkramp - zijn alle ervaringen en onderzoeken verwerkt in RISE en kunnen deze voor elk soort ramp of calamiteit ingezet worden.

Landelijke invoering
Doel van de gemeente Enschede is dat het systeem landelijk wordt ingevoerd. Het systeem wordt dan ook gratis aan alle gemeenten in Nederland aangeboden. De totale kosten om het systeem te ontwikkelen bedraagt slechts €200.000,-. Het registratiesysteem RISE wordt woensdag 30 september in Enschede gepresenteerd aan veiligheidsregio’s, de veiligheidsraad en gemeenten.
Provincie:
Tag(s):