dinsdag, 28. april 2009 - 14:54

Nieuwbouw centrum Lange Wemen Hengelo kan van start

Hengelo

Gemeente Hengelo, AM, Welbions, Wieringerwaard Invest VII/Nederlands Duits Winkelfonds en Giesbers-Arnhem Bouw hebben een samenwerkingsovereenkomst voor Lange Wemen gesloten. Dit heef de gemeente dinsdag 28 april laten weten.

Namens de gemeente Hengelo tekende burgemeester F.A.M. Kerckhaert de overeenkomst. Namens AM Real Estate directeur H.E. Röling, namens Welbions (voorheen St Joseph Wonen /HBS Ons Belang) directeur P.M. Pinkhaar, namens Wieringerwaard Invest VII/Nederlands Duits Winkelfonds directeur A.J. Giesbers en directeur K. Molevelt en namens Giesbers- Arnhem Bouw directeur J.J.M. Waegemaekers.

Van start
Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst kan het ambitieuze centrumproject Lange Wemen in Hengelo echt van start. Hoewel achter de schermen na de vaststelling van de nota van uitgangspunten de Hengelose gemeenteraad in december 2008 niet heeft stilgezeten, is hiermee het officiële startsein voor het ambitieuze binnenstadsproject gegeven.

Lange Wemen
Lange Wemen is het gebied gelegen tussen de Deldenerstraat/Oldenzaalsestraat – Langestraat – Wemenstraat. Het wordt de nieuwe huiskamer van de stad, met als bruisend middelpunt een horecaplein voor het historische stadhuis. Een plek van ontmoetingen, waar gewerkt, geshopt en gewoond wordt.

Programma
Het gebied wordt volledig heringericht. Het oude stadhuis wordt gerenoveerd, daarnaast wordt een nieuw stadskantoor ontwikkeld dat de terugkeer van 700 ambtenaren naar het centrum mogelijk maakt.

Het naastgelegen winkelgebied wordt compleet vernieuwd, met daaronder een ondergrondse parkeervoorziening en op een tweede maaiveld gelegen intiem woonmilieu. In totaal wordt een programma ontwikkeld dat circa 11.500 m2 stadskantoor, 17.500 m2 winkels, leisure en horeca, een parkeergarage met circa 1200 plaatsen en circa 300 woningen omvat.

Fasering
In de eerste fase wordt het stadhuis gerenoveerd en het nieuwe stadskantoor gebouwd. Hiervoor wordt gestart met het slopen van de gebouwen achter het stadhuis. De ontwikkeling van de plannen voor het nieuwe stadskantoor zijn in volle gang.

De opening van het nieuwe stadskantoor is in 2013. Vervolgens komt in de planning het oude stadskantoor/bibliotheek aan de beurt en de nieuwbouw aan het Burg. Jansenplein, dat naar verwachting eind 2013 wordt opgeleverd. Op de plek van het oude stadskantoor komt een deel van de winkels, woningen en parkeergarage.

De sloop van het huidige winkelcentrum en parkeergarage Thiemsbrug en bouw van het tweede deel van de parkeergarage, winkels en woningen, volgt hierna. RPHS Architecten is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan van Lange Wemen.
Provincie:
Tag(s):