zondag, 7. juni 2009 - 11:09

Nieuwe 1.6-liter TDI voor de Audi A3

Leusden

Audi introduceert een nieuwe 1.6-liter TDI-motor voor de Audi A3, Audi A3 Sportback en Audi A3 Cabriolet. Deze 77 kW/105 pk sterke motor valt op door zijn hoge mate van efficiency. Dat komt tot uiting in hoge prestaties, maar ook in een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 4,1 l/100 km.

De gemiddelde CO2-uitstoot van de Audi A3 1.6 TDI bedraagt slechts 109 g/km voor de 3-deurs, 112 g/km voor de Sportback en 114 g/km voor de Cabriolet. Daarmee zijn deze uitvoeringen allemaal goed voor een A-label en vallen ze voor zakelijke rijders in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling - vrij uitzonderlijk voor een auto met TDI-motor in deze klasse.

De 1,6 liter TDI met commonrail-inspuiting maakt deel uit van de downsizing-strategie van Audi. Die strategie houdt in dat er motoren worden ingezet met een relatief kleine cilinderinhoud. Deze motoren zijn echter wel voorzien van turbotechnologie. Daardoor presteren ze even goed als krachtbronnen met meer cilinderinhoud, maar zijn ze tegelijkertijd duidelijk zuiniger. Dat effect wordt bij de Audi A3 1.6 TDI nog eens versterkt door de toepassing van een soepel werkend Start-Stop-systeem en recuperatie. Start-Stop zorgt ervoor dat de motor automatisch afslaat zodra de auto tot stilstand komt. De Audi A3 1.6 TDI verbruikt daardoor geen brandstof als hij stil staat voor (bijvoorbeeld) een rood verkeerslicht. Door het intrappen van de koppeling start de motor weer. Vooral in druk stadsverkeer zorgt het Start-Stop-systeem voor een aanzienlijke verbruiksvermindering. Recuperatie staat voor het in elektriciteit omzetten van de energie die vrijkomt bij het uitrollen en afremmen. Deze elektrische energie wordt opgeslagen in de accu. Zodra de auto accelereert, wordt deze elektriciteit weer gebruikt, waardoor de generator wordt ontlast. Dit vermindert het brandstofverbruik met maximaal 3%.

Hoog prestatiepotentieel
De efficiency van de nieuwe 1.6 TDI-krachtbron komt ook tot uiting in een hoog prestatiepotentieel. De topsnelheid van de Audi A3 1.6 TDI bedraagt 194 km/h en de sprint van 0-100 km/h duurt 11,4 seconden. Met de Audi A3 1.6 TDI toont Audi dus wederom aan dat rijplezier en gunstige waarden voor brandstofverbruik en emissies wel degelijk goed samen kunnen gaan.

Bestelbaar vanaf juni
De nieuwe 1.6 TDI is beschikbaar voor de Audi A3 (3-deurs), Audi A3 Sportback en de Audi A3 Cabriolet. Alle versies zijn standaard uitgerust met een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De Audi A3 1.6 TDI is ook leverbaar in de extra luxueuze en complete Pro line en Pro line business-uitvoeringen. De nieuwe motorisering is vanaf juni bestelbaar. Op dat moment worden ook de prijzen bekend gemaakt.

7 uitvoeringen met 20% bijtelling
Inmiddels biedt het modelgamma van de Audi A3 al 7 uitvoeringen die in aanmerking komen voor 20% bijtelling. De benzineversies zijn de Audi A3 (3-deurs) 1.4 TFSI handbak, de Audi A3 (3-deurs) 1.4 TFSI S tronic, de Audi A3 Sportback 1.4 TFSI en de Audi A3 1.4 TFSI Sportback S tronic. De dieselversies zijn de Audi A3 1.6 TDI, de Audi A3 Sportback 1.6 TDI en de Audi A3 Cabriolet 1.6 TDI. Een bijzondere prestatie in het premiumsegment.
Categorie:
Tag(s):