donderdag, 16. april 2009 - 16:44

Nieuwe energiezuinige lichtmastreclame

Utrecht

Als eerste stad in Nederland krijgt Utrecht milieuvriendelijke lichtmastreclames. De huidige 840 lichtbakken worden vervangen door een moderne variant. Door gebruik te maken van ledverlichting leveren de bakken een energiebesparing van bijna 90%. Daarmee bespaart de gemeente op jaarbasis een hoeveelheid CO2 die gelijk is aan ruim 9.000 bomen. Door de toepassing van duurzame materialen zoals aluminium zijn de nieuwe lichtbakken extra milieuvriendelijk.

De oude lichtmastreclames waren voorzien van 160 watt tl-verlichting. De nieuwe gebruiken 20 watt ledmodules. Hiermee wordt per lichtbak 140 watt bespaard. Dit komt neer op een energiebesparing van 89,6 % ten opzichte van de oude lichtmastreclame.

CityTec Reclame ontwikkelde de lichtbak met het oog op de huidige en toekomstige milieueisen. De ledverlichting is vervaardigd door Philips. De lichtbak is voorzien van nog enkele extra innovaties. Dankzij de schuin aflopende vorm biedt de bak een optimale lichtopbrengst. Verder zijn de reclame-uitingen rechtstreeks op de platen geprint met UV-straling.

De gemeente Utrecht heeft de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties onderschreven. Eén van die doelen is; 'zorgen voor een duurzaam milieu'. Om dit te bereiken zet de gemeente in op energiebesparing, duurzame energie toepassen en CO2-compensatie toepassen voor de fossiele brandstoffen. Daarvoor wil ze samenwerken met markt- en kennispartijen. De gemeente Utrecht wil in 2012 de CO2-uitstoot met 75.000 ton verminderen en als gemeentelijke organisatie in 2012 CO2-neutraal zijn.
Provincie:
Tag(s):