donderdag, 19. maart 2009 - 21:40

Nieuwe lichting Nederlandse militairen oefent voor Uruzgan

In delen van de provincie Utrecht en Gelderland wordt van 23 maart tot en met 10 april de oefening Uruzgan Integration gehouden. De oefening geldt als belangrijke voorbereiding voor eenheden die later dit jaar worden ingezet in Uruzgan.

Het is een integratieoefening om het optreden van verschillende eenheden nader op elkaar af te stemmen. De eenheden die deze drie weken oefenen, vertrekken deze zomer naar Uruzgan. De oefening wordt gehouden binnen de vierhoek Wezep, Nijmegen, Utrecht en Huizen.

Aan Uruzgan Integration doen veertienhonderd militairen mee. De grootste groep militairen zal deel uitmaken van de Battle Group, de geniecompagnie en verschillende logistieke eenheden. Zij maken deel uit van de Task Force Uruzgan die de Afghaanse overheid ondersteunt bij de wederopbouw en het handhaven van veiligheid en stabiliteit.

De kern van de oefenende eenheden is afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Overige deelnemende militairen zijn onder meer werkzaam bij 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Mariniers, het Operationeel Ondersteunings Commando Land en de Koninklijke Marechaussee. F-16 jachtvliegtuigen en Chinook & Cougar transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht verlenen luchtsteun aan de grondtroepen. De helikopters voeren daarbij ook verkenningen en landingen uit.

De oefening vindt plaats op oefenterreinen van Defensie. Binnen het genoemde gebied vinden verplaatsingen over de weg en vliegbewegingen plaats. Tijdens Uruzgan Integration kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen.De vliegbewegingen vinden in principe plaats tussen 08.30 uur en 17.30 uur. Het grootste deel van het vliegprogramma vindt van 25 t/m 27 maart en 30 maart t/m 2 april plaats binnen de vierhoek Kampen, Nijmegen, Utrecht en Deventer.
Provincie:
Tag(s):