zondag, 22. februari 2009 - 18:09

Nijmeegs venijn zit 'm in de staart

(Elfvoetbal) NEC Nijmegen heeft zondagmiddag, op bezoek bij FC Utrecht, de tweede overwinning van 2009 geboekt. Het elftal van trainer Mario Been klopte FC Utrecht met 0-2 in een duel dat bijna tachtig minuten lang het aanzien niet waard was.

Utrecht, dat in tegenstelling tot NEC in bloedvorm verkeerde, wist zich geen raad met het vele balbezit dat het gegund werd door de bezoekers. NEC was een stuk efficiënter en sloeg in drie minuten tijd twee keer toe uit een dood spelmoment. Youssef El-Akchaoui had bij een vrije trap de hulp nodig van een blunderende Michel Vorm en Joël Tshibamba kon ongehinderd binnenkoppen uit een corner.

NEC Nijmegen-trainer Mario Been had zijn conclusies klaarblijkelijk getrokken na de matige prestaties van de afgelopen weken. Hij bouwde meer verdedigende zekerheid in door Dominique Kivuvu op te stellen en startte met twee spitsen in De Galgenwaard: Jhon van Beukering en Saidi Ntibazonkiza. Die reductie van het aantal aanvallers was mede ingegeven door het feit dat Been dun in de voorhoedespelers zit. Rachid Bouaouzan zit een disciplinaire schorsing uit, terwijl Dennis Rommedahl en Tim Janssen geblesseerd zijn.

De derde reden dat Been voor een behoudende strategie koos moet de grootse vorm van FC Utrecht en in het bijzonder Cedric van der Gun zijn geweest. De Domstedelingen stormden in het nieuwe jaar de top-zeven binnen, vooral dankzij de creatieve ingevingen van de Hagenees. Dat er geruchten opdoken over een vereniging van Been en Van der Gun bij Feyenoord volgend seizoen, was voor NEC een extra waarschuwing dat in verdedigend opzicht een tandje bij moest worden geschakeld.

Of het louter aan die verbeten instelling van NEC lag is te betwisten, maar FC Utrecht kwam de gehele wedstrijd niet in het goede ritme. Weliswaar had de thuisploeg het beste van het spel, toch werden kansen slechts sporadisch gecreëerd. In de eerste helft, die nog wel veelbelovend begon, kreeg een NEC'er de beste mogelijkheid achter zijn naam. Van Beukering aarzelde echter te lang om Vorm onder vuur te nemen. Utrecht was op zijn beurt middels Loïc Loval dicht bij een treffer. Een klutssituatie besliste hij op een haar na in zijn voordeel.

Ondanks dat het thuispubliek zijn elftal wakker wilde maken door middel van een fluitconcert na het rustsignaal, veranderde het spelbeeld na rust nauwelijks. Utrecht miste fortuin bij een inzet van Tom Caluwé, die vlak voor de doellijn werd gehaald door Patrick Pothuizen, en bij een knal van Leroy George. De vervanger van Loval produceerde een zwabberschot. Babos redde onorthodox met zijn voet.

Het venijn van de wedstrijd zat 'm in de staart. In de 78ste minuut had NEC de hulp nodig van Utrecht-keeper Vorm. Hij grabbelde bij een harde, maar makkelijk houdbare vrije trap van Youssef El-Akchaoui. Dat was de dreun voor de mannen van trainer Ton du Chatinier. Twee minuten na het openingsdoelpunt vloog ook een tweede treffer om de oren van Vorm. Joël Tshibamba mocht ongehinderd raakkoppen uit een hoekschop van Rutger Worm en de wedstrijd beslissen.