dinsdag, 4. augustus 2009 - 20:37

NMa: geen prijsafstemming inruilauto’s door autodealers

Den Haag

Autodealers gebruiken hun digitale taxatiesystemen voor inruilauto’s niet om prijzen af te stemmen. ‘Dit blijkt uit een scan van de sector die de NMa heeft uitgevoerd, waarbij twee veelgebruikte systemen zijn bekeken: Autodatas ATS en de ANWB/BOVAG Koerslijst’, meldt de Nma dinsdag.

De NMa sluit niet uit dat in enkele individuele gevallen wel contact is tussen dealers, maar er is geen aanleiding voor het starten van een nader mededingingsrechtelijk onderzoek.

Een andere conclusie is dat consumenten veelal niet beseffen dat filialen van autodealers vaak deel uitmaken van hetzelfde concern, ook al gebruiken ze verschillende namen. De indruk kan daarbij ontstaan dat het zelfstandige ondernemingen zijn in plaats van onderdelen van één concern.

Het uitwisselen van informatie door dealers binnen één concern is niet verboden omdat zij geen concurrenten van elkaar zijn. Voor consumenten die een auto willen kopen of verkopen, kan het lonen na te gaan of dealers tot dezelfde of verschillende concerns behoren.

De NMa hecht veel waarde aan signalen, bij voorkeur onderbouwd door documenten, die zij krijgt van ondernemers en consumenten over mogelijke overtredingen van de Mededingingswet, zoals ook over de autodealers.

Dankzij deze signalen kan de NMa haar kennis over een sector vergroten en mogelijk overtredingen opsporen. De NMa krijgt jaarlijks zon 4000 signalen over mogelijke overtredingen van de Mededingingswet.
Categorie:
Tag(s):