dinsdag, 13. oktober 2009 - 13:44

NMU niet blij met plannen verbreding A27

Utrecht

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) is niet blij als de plannen van het kabinet voor verbreding van de A27 zouden kloppen. RTL Nieuws berichtte afgelopen vrijdag dat het bosgebied Amelisweerd aan de oostkant van Utrecht gespaard zou kunnen blijven als voor deze oplossing gekozen zou worden. De NMU vraagt zich af of de berichtgeving klopt
want als dat het geval zou zijn, heeft het kabinet niet gekeken naar alternatieven voor wegverbreding, zoals in de Kracht Van Utrecht is voorgesteld.

Het kabinet wil de A27 ter hoogte van Utrecht uitbreiden met 2x2 rijbanen en de snelweg over een lengte van 500 meter overkappen. De overkapping kan tegelijk gebruikt worden voor een ecoduct. Ook de knooppunten Rijnsweerd en Lunetten worden in dit plan verbreed. De NMU is verbaasd over deze zogenoemde oplossing van VROM omdat het rapport over de Kracht van Utrecht en het OV+++ pakket (die beiden inzetten op forse OV uitbreidingen) afgelopen week nog helemaal niet klaar was. Het is hierdoor zeer onwaarschijnlijk dat het kabinet de resultaten van dit onderzoek bij haar afwegingen heeft kunnen betrekken.

Daarnaast lijkt een oplossing met deze verbredingen voor de bewoners van Utrecht (en Voordorp en Lunetten in het bijzonder) een slechte oplossing. Er wordt een nog grotere aanslag op de luchtkwaliteit gepleegd.
Utrecht heeft al op tal van plaatsen moeite de luchtkwaliteit- en geluidsnormen te halen, en krijgt er met deze oplossing tienduizenden auto’s per dag bij. De slechte bereikbaarheid met OV blijft bestaan en ook het fietsnetwerk krijgt geen schaalsprong. Saskia Kluit, adjunct directeur van de NMU: ,,We hebben ook moeite met het ecoduct, dat moet
gaan lopen tot aan de rand van de stad Utrecht. De reeën en konijnen lopen rechtstreeks naar het kunstgras van de sportvelden van Kampong. Als men toch een ecoduct van deze afmetingen wil aanleggen zijn er in de provincie betere plaatsen te noemen”.
Provincie:
Tag(s):