donderdag, 15. januari 2009 - 20:53

"No Dig" Award voor rioolwerkzaamheden

Tilburg

Wethouder Johan van den Hout (beheer en onderhoud) heeft vandaag de "No Dig" Award overhandigd gekregen tijdens de vakbeurs Infratech 2009 in Ahoy Rotterdam. De award is een kunstwerk van glas. Tilburg heeft de award gekregen voor de innovatieve manier waarop de rioolrenovatie in de St. Josephstraat / Oisterwijksebaan is uitgevoerd. De
innovatieprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT).

De gemeente Tilburg was samen met VolkerWessels Telecom, Delta Infra B.V/TenneT en de Gemeente Gouda genomineerd.

Tilburg heeft 860 meter stamriool op een innovatieve manier vervangen. De kunststof elementen, die met glasvezel zijn versterkt, zijn in het bestaande stamriool geschoven met behulp van een speciaal voor dit werk vervaardigd transportvoertuig. De elementen zijn licht van gewicht, slank en sterk en hebben een levensduur van minimaal 50 jaar.

Bestaande kabels en leidingen boven het tracé van de het stamriool zijn op deze manier onaangetast gebleven. De buis-elementen met een hoogte van 2,15 meter, een breedte van 1,90 meter en een lengte van 2,40 meter wegen 750 kilo per stuk en zijn tot maximaal 300 meter door het bestaande riool getransporteerd. Scheurvorming in de wanden en de bodem van het uit 1928 daterende stamriool vormde de aanleiding voor de renovatie. De werkzaamheden zijn gestart in maart 2008 en hebben tot oktober van datzelfde jaar geduurd. Naast het renoveren van het riool zijn ook de rijbanen, de naastgelegen trottoirs en de rioolaansluitingen van de panden langs de straat vernieuwd.
Provincie:
Tag(s):