donderdag, 3. september 2009 - 20:53

Noodverordening in Enschede rond voetbalduel Nederland - Japan

Enschede

Burgemeester Den Oudsten van Enschede, Justitie, Politie en de gemeente Hengelo hebben besloten uit preventief oogpunt extra veiligheidsmaatregelen te nemen rond de voetbalinterland tussen Nederland en Japan die aanstaande zaterdag 5 september plaatsvindt in Enschede. Dit heeft de gemeente donderdag 3 september laten weten.

Dit besluit is genomen omdat bij politie bekend is dat supporters van verschillende clubs uit zijn op confrontaties in en rond de binnenstad van Enschede. Daarnaast zijn meegewogen de ervaringen rondom de wedstrijd FC Twente - Marseille eerder dit jaar en de ervaringen met de recente interland Nederland — Engeland in Amsterdam.

Ook wil de gemeente het evenement Proef Eet, dat gelijktijdig met de interland in de binnenstad plaatsvindt, veilig en feestelijk laten verlopen. Bij Proef Eet worden grote aantallen bezoekers verwacht. Ook de zaterdagse markt trekt veel bezoekers. De combinatie en afweging van de ingeschatte risico’s en het belang dat wordt gehecht aan een maximale veiligheid voor alle bezoekers van de binnenstad heeft tot de extra maatregelen geleid.

Noodverordening
Daarom wordt een preventieve noodverordening afgegeven die ingaat op vrijdag 4 september 18.00 uur en eindigt op zondag 6 september 18.00 uur. De noodverordening maakt het mogelijk mensen te weren of te verwijderen uit de stad Enschede of de specifiek aangewezen gebieden wanneer zij de openbare orde verstoren of dreigen te verstoren.

Daarnaast is het voor de politie mogelijk preventief te fouilleren in de gehele gemeente Enschede. Ook in Hengelo is het mogelijk gemaakt dat in de binnenstad inclusief de stationsomgeving preventief kan worden gefouilleerd. De politie zal met extra personeel nadrukkelijk zichtbaar op straat aanwezig zijn.

Op de toegangswegen naar Enschede en op de A1 ter hoogte van Rijssen-Holten kan in de aangegeven periode preventief worden gefouilleerd. In de aangewezen gebieden in Enschede zal op zaterdag tussen 04.30 en 12.00 uur geen alcohol worden geschonken.

De veiligheidsmaatregelen zijn het resultaat van een gezamenlijke aanpak van gemeenten, justitie, politie, KNVB, en FC Twente. De winkeliersverenigingen, de horeca en de marktorganisaties van Enschede en Hengelo zijn geïnformeerd door de gemeenten. De KNVB zal supporters die de veiligheid en openbare orde verstoren een stadionverbod opleggen voor heel Nederland.

De noodverordening geldt in Enschede voor de volgende gebieden:
Het werkgebied van Bureau Enschede Centrum van de Politie Twente (omsloten door de Ripperdastaat, de Ruyterlaan, Fortuynplein, Hengelosestraat, Molenstraat, Oldenzaalsestraat, Boulevard 1945, Mooienhof, Ledeboerstraat, Kuipersdijk, Beltstraat, Koningstraat, Haaksberstraat, rotonde Haaksbergerstraat/ Boulevard/ Ripperdastraat)

Het gebied rond de Grolsch Veste, omsloten door de gemeentegrens van Enschede, de Hengelosestraat, de Auke Vleerstraat en het Twentekanaal. Daarnaast geldt dat de politie binnen de gehele gemeente Enschede preventief mag fouilleren.

Supporters zonder toegangskaart voor de wedstrijd en die zich misdagen, zullen worden gesommeerd de gemeente Enschede te verlaten. Zij mogen ook niet in de andere aangewezen risicogebieden verblijven. Verder is het verplicht om in de aangewezen gebieden aanwijzingen van politieambtenaren op te volgen.
Provincie:
Tag(s):