zaterdag, 15. augustus 2009 - 9:25

Nostalgie op Schiphol-Oost

Schiphol

De Nederlandse gemotoriseerde luchtvaart viert dit jaar zijn 100-jarige bestaan. Om dit jubileum te vieren gaat het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome vanuit Lelystad met de trots van de Nederlandse historische luchtvaart de lucht in om elk weekend een ander vliegveld te bezoeken.

Vandaag, zaterdag 15 augustus, wordt een knallende dag met Schiphol als de laatste luchthaven die wordt bezocht. Bezoekers kunnen zich, van 10.00 uur tot 17.00 uur, daar opmaken voor een waar luchtvaart-spektakel. Meer dan 20 historische vliegtuigen zullen veelal van binnen en van buiten kunnen worden bekeken rond de hangaar van DDA-Classic Airlines op Schiphol-oost.

Nú genieten van de luchtvaart van toen

De passagiersluchtvaart is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Elke dag vliegen 130.000 mensen via Schiphol naar hun vakantieadres of hun zakelijke afspraak. De luchtvaart begon in Nederland precies honderd jaar geleden. Op 27 juni 1909 zette de Graaf de Lambert bij Etten-Leur een waar mirakel neer door met een ‘Wright Flyer A’ drieënhalve minuut in de lucht te blijven. Het duurde daarna niet lang voordat de wereld in de ban raakte van de romantiek en het gemak van de luchtvaart.

Om Nederlanders wederom van de charmes en sferen van 100 jaar Nederlandse historische luchtvaart te laten proeven, komen circa 20 historische vliegtuigen op zaterdag 15 augustus naar Schiphol, om te worden bewonderd door het publiek. Sommige vliegtuigen kunnen van binnen bekeken worden en bezoekers kunnen in diverse historische toestellen zelfs rondvluchten maken. Dit kan o.a. in de Dakota, de Catalina vliegboot uit 1941 en in Fokker S.11-lesvliegtuigen uit 1950.

In het weekend van 29 en 30 augustus sluit de Aviodrome de BankGiro Loterij Airtour met een waar VliegtuigSpektakel als grote finale af bij de Aviodrome in Lelystad. Voor dit weekend wordt veel uit te kast gehaald en het beloofd, zoals het woord al zegt, een echt spektakel te worden. luchthaven tussen 10:00 en 17:00.
Provincie:
Tag(s):