vrijdag, 30. januari 2009 - 8:54

'Notarissen doen te weinig bij executoriale verkoop huizen'

Groningen

De executoriale verkoop van een woning op een veiling levert gemiddeld 37% minder op dan dat de woning waard is. Dat blijkt uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit dat op 30 januari 2009 is gepubliceerd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een woning wordt in opdracht van de geldgever executoriaal verkocht via de veiling, wanneer de huiseigenaar, ondanks onoplosbare betalingsproblemen, niet wil meewerken aan een onderhandse verkoop via een makelaar. Indien de lening is verstrekt met NHG, komt het verlies voor rekening van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de belangrijkste oorzaken van de lage opbrengst bij executoriale verkoop zijn dat op veilingen zijn vooral handelaren aanwezig en dat bij veilingen wordt te weinig informatie verstrekt over de kwaliteit van de woning. Ook de bijkomende kosten zijn vaak hoog en vooraf niet duidelijk.

'De notarissen die van de geldgevers de opdracht tot veiling krijgen, doen er veel te weinig aan om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Ook brengt het notariaat vaak hoge kosten in rekening voor haar werkzaamheden en voor de huur van de eigen veilinghuizen', stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie.
Provincie:
Tag(s):