dinsdag, 24. maart 2009 - 16:56

NPB betreurt overhaaste invoering taser

Woerden

De Nederlandse Politie Bond (NPB) betreurt de ingebruikname van de Taser zonder gedegen overleg met de vakbonden over deze maatregel. Dit heeft de bond dinsdag 24 maart laten weten.

Arrestatieteams
Vanaf 1 mei aanstaande mogen arrestatieteams van politie en marechaussee het stroomstootwapen gebruiken tegen vluchtende verdachten en in levensbedreigende situaties.

Normaal gesproken hebben de landelijke politiebonden medezeggenschap over de geweldsmiddelen waarmee politieambtenaren uitgerust worden. In dit geval heeft de minister van BZK eenzijdig besloten tot een proef met 26 exemplaren van de Taser.

Risico's
De NPB heeft nog de nodige vragen over de risico's die het gebruik van de Taser met zich meebrengt. De inzet van dit wapen heeft in het buitenland, met name de Verenigde Staten, meer dan eens een fatale afloop gehad. Afgelopen weekend nog overleed in de staat Michigan een 15-jarige jongen aan de gevolgen van een schot met de Taser.

Praktische voordelen
Overigens ziet de NPB wel degelijk de tactische voordelen van de inzet van stroomstootwapens bij het uitvoeren van bepaalde politieacties. NPB-overleg met leden van arrestatieteams heeft duidelijk gemaakt dat zij in complexe gevaarsituaties graag zouden beschikken over de mogelijkheid een Taser te gebruiken in plaats van een beanbag-geweer.
Provincie:
Tag(s):