woensdag, 19. augustus 2009 - 17:40

NS en ProRail:Spoortunnels wel veilig

Utrecht

De spoortunnels in Nederland zijn wel veilig voor reizigers. Dat melden de NS en ProRail woensdag in een persbericht naar aanleiding van een vandaag in de Telegraaf verschenen artikel waarin de veiligheid van de spoortunnel Schiphol ter discussie wordt gesteld naar aanleiding van een incident op 2 juli.

‘Voor ProRail en NS heeft de veiligheid van reizigers en personeel topprioriteit. Daaraan worden nooit concessies gedaan. NS en ProRail wijzen de conclusie dat sprake was van een onveilige situatie dan ook met kracht van de hand. Spoortunnels in Nederland zijn veilig en incidenten worden volgens strakke veiligheidsprotocollen afgewikkeld. Regelmatig worden in tunnels rampenoefeningen gehouden en geëvalueerd’, schrijven de NS en PRoRail.

‘Er is op 2 juli jl. geen moment sprake geweest van een onveilige situatie. Het incident is volgens de regels afgehandeld. Hiervoor hebben hulpdiensten en ProRail speciale procedures opgesteld. De brandweer van Schiphol was al binnen enkele minuten na de melding in de tunnel aanwezig. Daarbij werd geconstateerd dat er slechts sprake was van rookontwikkeling als gevolg van kortsluiting in een kabel. Daarna is de tunnel in alle rust en in goed overleg tussen brandweer en de treinverkeersleiding ontruimd. Binnen een half uur was de spoortunnel leeg. Vanzelfsprekend zullen ProRail en NS tijdens de evaluatie aandacht besteden aan de suggesties van betrokken machinisten dat de communicatie met de verkeersleiding nog verder kan worden verbeterd’, aldus de NS en ProRail.
Provincie:
Tag(s):