woensdag, 28. januari 2009 - 14:45

Nu pijnvrij spataderen verwijderen in Deventer ziekenhuis

Deventer

In het Deventer Ziekenhuis worden sinds kort radiogolven gebruikt om een spatader te dichten. Inmiddels zijn al 10 patiënten met succes geholpen.

Oppervlakkige spataderen kunnen vaak eenvoudig worden weggespoten. Is de spatader groter dan vindt er een operatie plaats. Eind jaren ’90 introduceerde de chirurgen in het Deventer Ziekenhuis al een techniek waarbij de aangedane ader met een bevroren pen uit het been werd getrokken.

Geen brandwonden
Nu gaan de specialisten een stap verder met de RFITT methode. Bij de RFITT methode wordt in het been een kleine snede gemaakt waardoor een katheder naar binnen wordt gebracht. Die zendt radiogolven uit. De golven bereiken een warmte van ongeveer 80 graden en zorgen ervoor dat de wand van het bloedvat krimpt en het bloedvat sluit.

Anders dan bij de veelgeprezen lasermethode, zorgt de pijnloze behandeling met radiogolven niet voor ‘’inwendige brandwonden�. Ook zijn er minder nabloedingen en bloeduitstortingen. De behandeling duurt nauwelijks een half uur, een narcose is niet nodig en de patiënt hoeft na de ingreep slechts 10 dagen in plaats van 4 weken steunkousen te dragen.

Succes
Jaarlijks komen er zo’n 500 patiënten voor spataderen naar het Deventer Ziekenhuis. Zo’n 400 daarvan worden operatief behandeld. De nieuwe methode kan voor 40% van die ingrepen worden gebruikt.

Het ziekenhuis hoefde voor de nieuwe spataderbehandeling geen apparatuur aan te schaffen. Het toestel werd al gebruikt door een collega chirurg voor het verwijderen van levertumoren.

Spataderen
In beenaderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt. Bij mensen met spataderen werken deze kleppen niet goed, waardoor het bloed terugstroomt en de ader op die plek gaat verwijden. Het geeft meestal verdikking en blauwe plekken onder het huid. Ook voelt een spatader meestal onprettig.
Provincie:
Tag(s):