maandag, 4. mei 2009 - 22:25

Odoorn herdenkt oorlogsslachtoffers

Odoorn

In Odoorn is maandag 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking een stille tocht gehouden ter herinnering aan de slachtoffers die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. De stoet met belangstellenden waaronder twee raadsleden en leerlingen van groep 7 en 8 van obs. De Weiert vertrok vanaf de aula naar de algemene begraafplaats waar bloemen werden gelegd bij de graven van Johannes Schoenmaker en Albertus Zefat, twee door de Duitsers doodgeschoten verzetslieden.

De stoet eindigde bij het herdenkingsmonument op de hoek Exloërweg/Boshof. Dit monument werd op 4 mei 1949 onthult als blijvende herinnering aan de vijf verzetslieden Albert Stevens, Albertus Zefat, Andries Diepenbrug, Wessel Jan Knot en Johannes Schoenmaker die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog zijn doodgeschoten.

Bij het monument werd namens het gemeentebestuur van Borger-Odoorn door beide raadsleden een krans gelegd. Vervolgens legden bestuursleden van de Vereniging voor Dorpsbelangen Odoorn een krans en twee leerlingen van obs. De Weiert. Hierna werd het monument door leerlingen van groep 8 overgedragen aan leerlingen van groep 7 van de Obs. De Weiert en was er voor de aanwezigen gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen.
Provincie:
Tag(s):