dinsdag, 9. juni 2009 - 13:39

Oesterzwammen ware vitamine D kampioen

Amsterdam

Oesterzwammen die groeien onder veel UV-licht bevatten een grote hoeveelheid vitamine D, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Een portie belichte oesterzwammen per persoon per dag is genoeg om te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamine D.

Alle paddenstoelen bevatten veel vitamine D als ze worden blootgesteld aan UV-licht, blijkt uit het onderzoek. Maar omdat de vitamine in de lamellen van paddenstoelen worden aangemaakt, zijn vooral oesterzwammen zeer geschikt. Deze paddenstoelen hebben zeer lange lamellen die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champignons, naar het licht gekeerd zijn.

Vitamine D komt van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Echter, deze voedingsmiddelen bevatten over het algemeen weinig vitamine D. Vette vissoorten, zoals paling en makreel, bevatten wel veel vitamine D.


Vitamine D heeft een belangrijke functie bij de ontwikkeling en het in stand houden van botten. Een tekort kan leiden tot onvoldoende botvorming, botverweking of een afname van de botmassa.
Categorie:
Tag(s):