donderdag, 12. februari 2009 - 14:24

Olifant na jaar verlost van dode kalf

Rotterdam

Woensdagavond 11 februari om ongeveer kwart over tien is olifant Irma eindelijk verlost van het dode kalf dat meer dan 1 jaar geleden geboren had moeten worden.

De dierenarts van Blijdorp, ondersteund door vakcollega's o.a. van de veterinaire faculteit en dierverzorgers zijn de gehele dag en avond in touw geweest om Irma bij de bevalling te helpen. In de loop van de ochtend bleek dat het de olifant niet lukte om haar jong zelf naar buiten te persen, maar een weg terug was er ook niet meer.

Er restte geen andere keuze dan het dode kalf in delen via het geboortekanaal te verwijderen waarbij, na verdoving, een flinke "knip" noodzakelijk bleek.

De zware en uitputtende ingreep voor mens en dier heeft zo'n 12 uur geduurd. Irma is al die tijd bij kennis en overeind gebleven, liefdevol bijgestaan door haar verzorgers en de rest van de olifantenfamilie. Gezien de omstandigheden, gaat het goed met haar. Het is nu afwachten hoe zij de operatie doorstaan heeft.

De verlate bevalling van Irma is in gang gezet door de geboorte van olifantje Tonya dat dinsdagnacht door olifant Douanita ter wereld werd gebracht in haar directe aanwezigheid in de kudde.

Blijdorp haalt opgelucht adem na de enerverende gebeurtenissen van de afgelopen dagen en je kunt vanaf heden weer terecht in het olifantenverblijf Taman Indah om Irma, Douanita en olifantenjong Tonya te bezoeken.
Provincie:
Tag(s):