maandag, 30. maart 2009 - 19:13

Olifanten speuren naar explosieven

Rhenen

Ouwehands Dierenpark Rhenen is sinds een aantal maanden gestart met de training van Afrikaanse olifanten om landmijnen op te kunnen sporen. De laatste paar weken hebben ze dit geoefend met appels die overgoten waren met limonadesiroop. Deze appels hebben de verzorgers vervolgens verstopt onder de grond in het buitenverblijf. De olifanten konden deze na vele trainingsuren feilloos opsporen.

Aanstaande dinsdag gaan de olifanten voor het eerst trainen met lege patroonhulzen waar nog een kruitdamplucht aanzit. Dit om de geur van de landmijnen zoveel mogelijk te benaderen zonder direct gevaar voor onze olifanten.

Deze nieuwe methodes zullen toegepast worden in landen waar de landmijnen de levens van mensen én dieren onmogelijk maken. De lokale bevolking, die reeds olifanten als lastdier gebruikt, zal opgeleid worden hoe ze hun olifanten moeten trainen. Jaarlijks overlijden honderden mensen door landmijnen in centraal Afrika. De Belgische wetenschapper Bart Weetjens trainde eerder al ratten in Tanzania om landmijnen op te speuren.

De nieuwe training van de Afrikaanse olifanten sluit naadloos aan op de training die doorgaans gedaan wordt in het kader van bloedafname en pedicuren. Afrikaanse olifanten zijn geschikt om landmijnen op te sporen vanwege hun goede geheugen, gevoelige slurf en vermogen tot communicatie op grote afstand.
Provincie:
Tag(s):