dinsdag, 3. februari 2009 - 19:53

Om eist 12 jaar voor liquidatie Erwin Tra

Haarlem

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Haarlem gevangenisstraffen van 12 jaar geëist tegen twee verdachten wegens hun betrokkenheid bij de liquidatie van Erwin Tra in 1993.

Tra was 27 jaar oud toen hij op 20 december 1993 in Amsterdam in zijn rug werd geschoten toen hij in een auto stapte. Dat gebeurde om één uur s nachts, na een cafébezoek. Tra overleed later aan zijn verwondingen. Hij werd volgens de officieren van justitie 'in uiterst koelen bloede en op lafhartige wijze vermoord. Hij was kansloos'.

Volgens het OM is Sefto B. (46) onmiskenbaar de schutter geweest. 'Hij heeft zonder het minste gewetensprobleem, willens en wetens en dus met voorbedachte rade, de loop van zijn revolver gericht op Tra en hem in een flits vermoord'. Hij heeft gehandeld in opdracht van zijn boezemvriend in die dagen, Milos P (51), voor wie het leven van Tra kennelijk ook niet telde. 'Hij zou iemand voor slechts één mark afschieten' en dat klonk in de context van de tapgesprekken uit 1994 bepaald niet als grapje. Milos P. zou ook weer hebben gehandeld op verzoek van Sam Klepper. Die had een conflict met Tra.

Tra hielt zich nadrukkelijk op aan de rand van, zo niet in het Amsterdamse criminele milieu. In het milieu zijn tot een aantal jaren geleden vele moorden gepleegd, waarvan het motief lang niet altijd duidelijk is geworden. Een foute opmerking, vrees voor concurrentie, machtsvertoon of willekeur: Naar de overtuiging van het OM kan alles aanleiding hebben gevormd van een aantal tot op heden niet opgehelderde moorden in de afgelopen 30 jaar.

Met de moord is een schok in de samenleving teweeg gebracht. Liquidaties als die van Erwin Tra waren begin jaren negentig geen zeldzaamheid in Amsterdam, maar ze waren van een ijzigheid die in de Nederlandse samenleving nooit kan, en dat vraagt ook na ruim 15 jaar om een reactie, aldus het OM.

De Nationale Recherche heeft ook de betrokkenheid van verdachte P. onderzocht bij de poging tot moord op Ronald van Essen. Hij werd van dichtbij door het hoofd geschoten. Van Essen zat op dat moment in de auto voor zijn huis. Hij overleefde de aanslag, maar raakte blijvend invalide. Het OM kan niet bewijzen dat P. betrokken was bij deze aanslag en heeft voor dit feit vrijspraak gevraagd.
Provincie:
Tag(s):