donderdag, 17. september 2009 - 14:21

OM in hoger beroep tegen uitspraak moord Enkhuizen

Enkhuizen

Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de straf die de rechtbank 8 september j.l. oplegde voor doodslag op C. van de Zande in Enkhuizen op kerstavond 2007. De 21-jarige verdachte werd veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De rechtbank is het weliswaar eens met het OM dat de lezing van de verdachte, noodweer(exces), volstrekt onaannemelijk is, maar vindt dat sprake is van doodslag. Het OM vindt echter dat sprake is van voorbedachten rade en dus van moord.

Bovendien vindt het OM de opgelegde straf te laag. Voor doodslag is twaalf jaar op zich geen lage straf, maar aangezien de officier van justitie uitgaat van moord is die van mening dat de straf ook hoger moet zijn. Het OM had achttien jaar geëist.

Verder is het OM het niet eens met het feit dat de rechtbank bij de strafmaat rekening heeft gehouden met de leeftijd van de verdachte ten tijde van het gepleegde feit. Hoewel de verdachte toen inderdaad pas 19 jaar was had hij al wel een omvangrijk strafblad met daarop onder meer diverse geweldsdelicten. Bovendien rechtvaardigt de manier waarop hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht, zijn koele en berekenende handelen na afloop en zijn gevoelloze opstelling tijdens de zitting een hogere straf.
Provincie:
Tag(s):