maandag, 9. februari 2009 - 22:01

OM sloot deal met kroongetuige La S.

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie sloot een overeenkomst met kroongetuige La S. om een groot aantal onopgeloste liquidaties te kunnen oplossen en nieuwe liquidaties te voorkomen. Dat maakte de officier van justitie maandag 9 februari in de extra beveiligde rechtbank de Bunker in Osdorp tijdens de eerste van het Passage-proces bekend.

La S. verklaarde niet alleen over een groot aantal onopgeloste liquidaties en voornemens en pogingen daartoe maar ook over nog uit te voeren liquidaties waartoe al opdrachten waren uitgezet in het milieu. Er moest dus rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat er nog meer slachtoffers zouden kunnen vallen.

De overeenkomst bood dus niet alleen de mogelijkheid ernstige zaken uit het recente en verdere verleden op te lossen, maar gaf tevens aanknopingspunten om nieuwe levensdelicten te voorkomen. Zonder overeenkomst zouden de verklaringen van La S. niet gebruikt mogen worden. De politie zou in dat geval geen tactisch aanknopingspunten hebben om deze liquidaties te voorkomen.

La S. zelf niet als verdachte in beeld gebracht
Daar kwam bij dat als La S. niet zelf naar de politie was gelopen en ook over zijn eigen misdrijven had verklaard, hij naar alle waarschijnlijkheid daarvoor nooit vervolgd zou kunnen worden. Hij was tot het moment van zijn eigen verklaringen in de tactische onderzoeken niet als verdachte in beeld gekomen.

Deal OM en La S.
Hoewel zijn eigen criminele handel en wandel beslist niet gebagatelliseerd mag worden, viel de afweging hierdoor toch uit in het voordeel van het wel willen sluiten van een overeenkomst. Deze feiten en overwegingen hebben het OM er na zeer uitvoerige interne beraadslagingen toe gebracht de overeenkomst met La S. aan te gaan, daarin gesteund door het College van PG’s en de Minister van Justitie.
Provincie:
Tag(s):