donderdag, 5. maart 2009 - 14:59

Ondergelopen polder trekt massa’s vogels

Uitgeest

In het weekend van 7 en 8 maart staan de telescopen van de Vogelbeschermingwacht Zaanstreek opgesteld op Fort bij Krommeniedijk, één van de terreinen van Landschap Noord-Holland. Het terrein biedt een schitterend uitzicht over de Uitgeesterbroekpolder die nu voor een deel onder water staat.

Ooit werd met water rond de Stelling van Amsterdam de hoofdstad tegen vijanden beschermd, maar tegenwoordig is zo'n plas-dras gebied vooral aantrekkelijk voor vogels op doortrek. Het natte voorterrein trekt bijzonder vogels.

Er zijn grote groepen goudplevieren, kieviten, grutto’s, eenden en ganzen te zien. Maar ook kemphanen en pijlstaarten. De komende weken is dit schouwspel nog te zien vanaf de Lagendijk tussen Uitgeest en Krommeniedijk.

Het fortterrein, ooit verboden gebied voor alle bezoekers, is op zaterdag 7 en zondag 8 maart geopend van 9:30 tot 16:00 uur. De toegang bedraagt € 1,50 voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. Bezoekers hebben de mogelijkheid om behalve de vogels ook tentoonstellingen over natuur, landschap en geschiedenis in het fort bekijken.

Tegen een kleine meerprijs neemt een deskundige gids u mee door het historische gebouw. In het fort zijn soep, koude en warme dranken verkrijgbaar. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Kijk voor meer informatie op www.fortbijkrommeniedijk.nl.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 42 forten. De Stelling is een kunstje van waterstaatkundig vernuft: indien de vijand zou komen, kon het land rondom de linie onder water worden gezet.

Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de werelderfgoedlijst van de Unesco en sinds 2005 heeft het tevens het predikaat Nationaal Landschap. De Provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het behoud van de Stelling en zet zich in voor de publieke toegankelijkheid, restauratie, behoud van het landschap en ondernemen in de Stellingzone.
Provincie:
Tag(s):