donderdag, 22. januari 2009 - 11:56

Onderzoek brand Groot Krakhorst afgerond

Leusden

De politie heeft het onderzoek naar de oorzaak van de brand in Groot Krakhorst afgerond. De oorzaak voor het ontstaan van de brand kon, ondanks het uitgebreide technische en tactische onderzoek, niet worden vastgesteld.

Op maandag 17 november 2008 rond 06.00 uur kregen brandweer en politie de melding dat er brand was uitgebroken in het multifunctioneel centrum Groot Krakhorst aan de Bolderikhof in Leusden. Het hoofdgebouw bleek niet meer te redden en brandde geheel af. De nabijgelegen schaapskooi en varkensschuur konden worden gered. Omdat de oorzaak van de brand niet direct kon worden vastgesteld is hier onderzoek naar gedaan.

Tijdens het onderzoek zijn foto’s van getuigen, die ter beschikking waren gesteld aan de politie, bij het onderzoek betrokken en is er onderzoek gedaan met een speurhond om eventuele aanwezigheid van brandversnellende middelen vast te stellen. De specialisten van de Forensische Opsporing hebben in het pand gezocht naar de oorzaak.

Hierbij is gebleken dat in de nabijheid aangetroffen “doeken� losgelaten polyester vezelmateriaal betrof en geen relatie had met de oorzaak van de brand. Een vermeende brandhaard bij een deur/raam bleek veroorzaakt door een losgelaten afwateringsbalk die vanaf het dak naar beneden was gevallen. Metingen toonden aan dat er geen sprake was het gebruik van brandversnellende middelen. Fotomateriaal van een passant liet zien dat de vuurhaard zich bevond in het midden van het dak tot aan de nok.

Het vuur heeft zich hoog in de nok ontwikkeld en dit beeld past bij een brand met een technische oorzaak, maar het valt ook niet uit te sluiten dat er op deze plaats op het dak een brandend voorwerp terecht is gekomen. Feitelijke aanwijzingen hiervoor werden echter niet aangetroffen.
Provincie:
Tag(s):