donderdag, 26. februari 2009 - 8:07

Onderzoek crash Boeing 737-800 in volle gang

Schiphol

Van de negen slachtoffers die woensdagochtend omkwamen bij de vliegramp met vlucht TK 1951 van Turkish Airlines, zijn er drie geïdentificeerd. Het betreft drie Turkse bemanningsleden. Van de zes zwaar gewonden zijn er vier nog niet geïdentificeerd. Dit is donderdagmiddag bekend gemaakt op een persconferentie door burgemeester Weterings van de gemeente Haarlemmermeer.

Vanwege de kritieke toestand heeft het onderzoeksteam nog niet met vier zwaar gewonden kunnen praten, zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal moet van 15 slachtoffers de identiteit nog vastgesteld worden.

Momenteel liggen nog 63 personen in het ziekenhuis. Zes van hen verkeren nog in kritieke toestand. In totaal zijn 121 personen uit het vliegtuig in ziekenhuizen behandeld, aldus de zegsman.

Onder de inzittenden van het toestel dat vanuit Istanbul naar Amsterdam vloog, bevonden zich 53 Nederlanders en 51 Turken. Verder zaten er 7 Amerikanen en 3 Britten in het vliegtuig, 1 Duitser, 1 Bulgaar, 1 Fin, 1 Italiaan en een inwoner uit Thailand.

Om de identiteit van alle passagiers vast te stellen gaan rechercheurs met de passagierslijst van Turkish Airlines de ziekenhuizen langs waar de gewonden liggen om hun identiteit vast te stellen.

Daarbij krijgen ze hulp van de familieleden die gisteravond uit Turkije zijn overgevlogen.

Vanochtend is de technische recherche begonnen met het onderzoek naar de crash van de Boeing 737-800. Rechercheurs van diverse politiekorpsen zullen worden ingezet om de wrakstukken te onderzoeken en zo een beeld te krijgen van wat er gebeurd is. Het onderzoek zal drie dagen in beslag nemen, waarna de berging van het toestel kan beginnen.

Eigen onderzoek OM
Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft een eigen onderzoek ingesteld, dat zich richt op de vraag of er sprake is geweest van strafbaar handelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de luchtvaartpolitie, de Koninklijke Marechaussee en de politie Kennemerland.

Van Vollenhoven
Pieter Van Vollenhoven, de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft woensdagavond in NOVA bekendgemaakt dat de drie piloten in de cockpit van de Boeing 737 van Turkish Airways zijn verpletterd.

'Door de klap die het vliegtuig maakte, toen het op de akker neerkwam, werd het instrumentenpaneel dat zich achter de piloten bevond naar voren gedrukt waardoor de bemanning bekneld raakte', aldus Van Vollenhoven woensdagavond.

Ravage in toestel
Van Vollenhoven heeft met eigen ogen de ravage, die in het verongelukte toestel is aangericht, aanschouwt en is verbaasd dat het aantal dodelijke slachtoffers woensdagavond tot negen was beperkt.

Uitslag onderzoek mogelijk snel bekend
Verder zei Van Vollenhoven dat het onderzoek dat de OVV woensdag is gestart formeel binnen een jaar klaar moet zijn maar hij het niet ondenkbaar acht dat de kans groot is dat uitslag al sneller bekend zal zijn doordat de wrakstukken niet door brand zijn beschadigd en de zwarte doos met de vluchtgegevens naar verwachting ook vrij snel zal kunnen worden uitgelezen.

Toestand 6 slachtoffers nog kritiek
De toestand van de 6 zwaargewonde slachtoffers van het vliegtuigongeluk was donderdagochtend nog steeds kritiek.

Onderzoek donderdag voorgezet
Het technische onderzoek rond het gecrashte Turkse toestel in de Haarlemmermeerpolder is donderdag 26 februari voortgezet.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):