woensdag, 18. februari 2009 - 10:14

Onderzoek naar lesbische vrouwen

Prof. dr. Saskia Wieringa, bijzonder hoogleraar aan de UvA en directeur van het IIAV, stelt dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan het vrouwelijke segment. Wetenschappelijk onderzoek naar homoseksualiteit in Nederland laat het leven van de lesbische vrouwen systematisch onderbelicht.

'Vrouwen bereik je vaak anders dan mannen en dus kost het meer moeite om vrouwen te betrekken bij onderzoek naar homoseksuele thema's. Onderzoekers lijken niet altijd bereid die moeite te nemen, of er is niet voldoende budget voor', aldus Wieringa.

Hoewel je veel meer hoort over homoseksuele mànnen, ligt het percentage vrouwen dat zich aangetrokken voelt tot het eigen geslacht aanzienlijk hoger. Dit blijkt uit cijfers uit de monitor van de Rutgers Nisso Groep. Hoeveel lesbische vrouwen of homomannen er überhaupt zijn, kan zelfs het CBS niet vertellen. Wel blijkt uit de monitor dat het percentage vrouwen en mannen dat zich homoseksueel noemt elkaar nauwelijks ontloopt. Het fabeltje dat er meer homomannen zouden zijn dan lesbische vrouwen blijkt dus niet meer dan dat, een fabeltje!

'Het vaak ingenomen standpunt dat mannelijke homoseksuelen in de meerderheid zijn, is een grote misvatting,' aldus Dymphie Verleun, voorzitter van lesbisch platform FemFusion. 'Hooguit zou men kunnen zeggen dat het exacte aantal onbekend is, maar dit geldt voor beide groeperingen." "In de meeste onderzoeken naar homoseksualiteit echter voeren homoseksuele mannen de boventoon. De overheid en o.a. het COC baseren daarop vervolgens beleid gericht op homoseksualiteit. Door die eenzijdigheid slaat men de plank mis!' meent Verleun.
Categorie:
Tag(s):