woensdag, 11. maart 2009 - 10:05

Oogkleur te voorspellen op basis van DNA

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om de oogkleur van personen nauwkeurig te voorspellen op basis van DNA. Met deze methode is het mogelijk om blauwe en bruine oogkleur te voorspellen met meer dan 90% nauwkeurigheid. De onderzoekers publiceren hun bevindingen op 10 maart in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 6.000 deelnemers aan het ERGO-onderzoek, een grootschalige bevolkingsstudie onder inwoners van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord. Ze relateerden de oogkleur van deze personen aan 37 eerder ontdekte DNA kenmerken voor oogkleur.

Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat met de analyse van slechts 6 DNA-kenmerken bruine oogkleur met 93% en blauwe oogkleur met 91% nauwkeurigheid is te voorspellen. Deze DNA-kenmerken voorspellen andere oogkleuren dan blauw en bruin met een minder grote nauwkeurigheid.

Om ook deze oogkleuren beter te kunnen voorspellen is verder onderzoek nodig. Dat blauwe en bruine oogkleur nauwkeurig voorspeld kunnen worden met een beperkte hoeveelheid DNA-kenmerken, is van betekenis voor de mogelijkheden van forensisch onderzoek, waarbij DNA-materiaal vaak in beperkte hoeveelheden beschikbaar is.
Categorie:
Tag(s):