woensdag, 5. augustus 2009 - 8:54

Ook jongeren raken online de weg kwijt

Nederland is nog geen succesvolle internetsamenleving. Niet alleen ouderen, ook jongeren hebben moeite met het vinden en interpreteren van de informatie die ze zoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Twentse promovendus Alexander van Deursen, waar Trouw woensdag over schrijft.

Hoewel tachtig procent van de huishoudens in Nederland een aansluiting heeft op het internet, weten veel gebruikers niet hoe ze optimaal van de aangeboden diensten gebruik kunnen maken, stelt de onderzoeker vast. Scholing blijkt daarbij een grotere rol te spelen dan leeftijd: naarmate het opleidingsniveau hoger is, zijn de internetvaardigheden beter.

Zowel ouderen als jongeren hebben grote moeite met het bedenken van trefwoorden die worden gebruikt in zoekmachines, zoals Google. Van Deursen constateert dat veel surfers maar één of te algemene zoekwoorden ingeven, zodat zij nauwelijks relevante resultaten krijgen. Ook kijken ze vooral naar de eerste drie resultaten van de zoekactie en wordt niet stilgestaan bij de bron van de informatie.

De onderzoeker adviseert de overheid om burgerzaken niet alleen via het internet te laten regelen. "Zeker bij complexe zaken willen mensen met een deskundige kunnen praten."
Categorie:
Tag(s):