donderdag, 28. mei 2009 - 8:32

Op de fiets naar het werk met Leontien

Apeldoorn

Donderdag 4 juni 2009 krijgen medewerkers van verschillende bedrijven in Apeldoorn, Voorst en Deventer de kans om samen met Leontien Zijlaard – van Moorsel naar hun werk te fietsen. Het project Fiets filevrij organiseert deze actie.

Fiets filevrij is een samenwerkingsverband van de Fietserbond, regionale overheden en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om automobilisten de fiets te laten pakken naar hun werk.

Fiets filevrij wil met deze actie forensen laten beleven dat met goede fietspaden het makkelijk is om fietsend het werk te bereiken en de files te omzeilen. De actie is op 4 juni in de ochtendspits en start zowel in Deventer als in Apeldoorn. Daarnaast zijn er meerdere opstapplaatsen waar deelnemers kunnen aanhaken.

De ‘pelotons’ worden naast Leontien Zijlaard- van Moorsel aangevoerd door Gerrit Berkelder (wethouder Deventer), Rob Metz (wethouder Apeldoorn), AgnesVos (wethouder Voorst), Annelies van der Kolk (gedupeerde provincie Gelderland) en Hugo van der Steenhoven (directeur van de Fietsersbond).

De fiets is een goed alternatief voor mensen die tussen de 0-15 kilometer van hun werk afwonen. Als meer mensen naar het werk fietsen, verbetert de bereikbaarheid van steden. Daarbij is fietsen gezond en zijn mensen die fietsen naar hun werk minder vaak ziek dan hun collega’s. Fietsers hebben een betrouwbare reistijd en bereiken eenvoudig de nodige 30 minuten beweging per dag.

Het project Fiets filevrij verbetert bestaande fietsroutes in Nederland die langs fileknooppunten lopen, door onder meer het wegnemen van barrières en het verhogen van de kwaliteit. Zo kunnen forensen snel en makkelijk naar hun werk fietsen. Eén van die routes ligt tussen Apeldoorn en Deventer. Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn te fietsen over woon-werkafstanden tot 15 kilometer. Zijn deze routes ook nog snel en comfortabel dan is het zelfs één van de redenen voor automobilisten om over te stappen op de fiets.

Ook zoekt het project contact met bedrijven om de voordelen aan te tonen van een goed fietsbeleid; fiscaal, financieel en organisatorisch. Deze formule is succesvol gebleken. Het project startte met 5 routes en er hebben zich inmiddels als twee nieuwe routes aangemeld.

Meer informatie over de actie op 4 juni en het project is te vinden op www.fietsfilevrij.nl
Provincie:
Tag(s):