woensdag, 7. oktober 2009 - 17:26

'Op één vuilniszak kan een doorsnee spaarlamp 457 uur branden'

Amsterdam

Amsterdam heeft de meest efficiënte afvalenergiecentrale ter wereld. Het Afval Energie Bedrijf is erin geslaagd afval om te zetten in elektriciteit met een rendement van 30 procent, zo maakte wethouder Gehrels woensdagavond bekend tijdens de Afvalconferentie in Den Haag.

Spaarlamp
Daarmee is de HR-centrale van de gemeente Amsterdam twee keer efficiënter dan het wereldgemiddelde. Op één vuilniszak kan een doorsnee spaarlamp 457 uur branden.

HR-Centrale
De Hoogrendements Centrale is de eerste centrale ter wereld die afval in elektriciteit omzet met een rendement van 30 procent. De bestaande centrale van het Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft een rendement van 24 procent, het wereldgemiddelde ligt daar ruim onder. Het AEB levert voldoende stroom om trams, straatverlichting en driekwart van de Amsterdamse huishoudens van stroom te voorzien.

De gemeente Amsterdam wil met het AEB een maximale bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. De nieuwe centrale is een eigen vinding van het Amsterdamse afvalenergiebedrijf. Zoals vaak met innovatieve projecten ging ook de ontwikkeling van de HR-centrale niet zonder slag of stoot. De centrale kampte met storingen en een asbreuk. De centrale heeft de afgelopen periode een stabiel rendement gedraaid. Sinds 1 oktober is de proeffase afgerond en is de centrale operationeel.

Afval is energie
“Afval is energie”, zei wethouder Carolien Gehrels tijdens de Afvalconferentie waar ook minister Cramer aanwezig was. “Amsterdam heeft zich ten doel gesteld dat in het jaar 2025 30 procent van de energie duurzaam moet zijn. De Hoogrendements Centrale bewijst dat het rendement waarmee afval in elektriciteit wordt omgezet omhoog kan. Laat deze 30 procent de nieuwe Europese standaard zijn.”

Stoomturbine
Het Afval Energie Bedrijf verwerkt 1,3 miljoen ton afval per jaar. Bij het verbranden hiervan komt stroom vrij die in een turbine wordt omgezet in elektriciteit. Van wat na verbranding overblijft, wordt 98,5% hergebruikt voor onder andere stoeptegels en asfalt. Bij het AEB wordt ook het slib van de waterzuiveringsinstallatie verbrand.

Warmte
Met de warmte wordt het water in de zuiveringsinstallatie verwarmd, zodat het makkelijker te zuiveren is. Met de overige warmte worden woningen in Amsterdam-Noord en Amsterdam-West verwarmd. De uitstoot van de schoorsteen ligt ruim 80 procent onder de wettelijke norm.
Provincie:
Tag(s):