zondag, 17. mei 2009 - 21:55

Openbare beëdigingsceremonie Korps Nationale Reserve

Kapelle

Tijdens de militaire ceremonie in Kapelle afgelopen zaterdag legde 26 reservemilitairen de eed of belofte van gehoorzaamheid en trouw af. Vanaf dat moment behoren zij officieel tot de Nationale Reserve (Natres). Met deze openbare beëdiging wilde de Koninklijke Landmacht het publiek de kans bieden om een dergelijke militaire plechtigheid van dichtbij mee te maken.

De beëdiging die plaats vondt plaatsop parkeerplaats Weststraat. Tevens wordt tijdens deze ceremonie aan twee reservemilitairen de ‘25 jarige-’ en aan twee reservemilitairen de ‘30 jarige vrijwilligers-medaille openbare orde en veiligheid’ uitgereikt.

De militairen van de Natres hebben een gewone baan in de burgermaatschappij. Daarnaast zijn zij reservemilitair. Een aantal keren per maand beoefenen ze militaire vaardigheden. De militairen van de Natres kunnen ingezet worden voor militaire en maatschappelijke steunverleningen en bijstand. Ook zijn de reservemilitairen altijd paraat bij herdenkingen en ceremoniële plechtigheden zoals Prinsjesdag en dodenherdenkingen.

Na het afronden van een militaire opleiding volgt het afleggen van de eed of belofte. Daarbij wordt onder andere trouw aan de Koningin en gehoorzaamheid aan de wetten beloofd of gezworen. Vanaf dat moment behoort de reservemilitair officieel tot de Natres. Het 30e bataljon van de Nationale Reserve heeft ‘locaties’ in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De te beëdigen militairen, afkomstig uit Noord-Brabant en Zeeland, krijgen een functie toegewezen bij de Alfa (Vlissingen) en Bravo (Breda) compagnie van 30 Natresbataljon.

De reden dat dit jaar Kapelle het toneel is van deze bijzondere gebeurtenis is het streven van 30 Natresbataljon om dit telkens in een andere provincie en in een andere plaats te laten plaatsvinden. Het openbare karakter van de beëdiging laat duidelijk zien dat het Korps Nationale Reserve niet alleen een volwaardig onderdeel van de Koninklijke Landmacht is, maar ook dat het Korps bestaat uit enthousiaste vrijwilligers uit alle geledingen van de samenleving.

De beëdigingceremonie werdt opgeluisterd door een optreden van het Fanfare Korps Nationale Reserve. Deze vrijwilligers met een muzikale inslag presteren op een hoog niveau.

De civiele werkgevers van de reservemilitairen en vertegenwoordigers van de regionale overheid zijn door de commandant van het 30e Natresbataljon, luitenant-kolonel Rob Müller, ook uitgenodigd. Voorafgaande aan de beëdiging vertelt hij hen wat een reservemilitair precies doet. Daarbij legt hij een accent op de meerwaarde die de reservemilitair krijgt door zijn werk bij de Natres.
Provincie:
Tag(s):