maandag, 19. oktober 2009 - 21:30

Openbare verlichting gaat uit in Exloo

Exloo

Op 24 oktober is het de Nacht van de Nacht. Dan willen de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu mensen bewust maken van lichtvervuiling in Nederland. Er worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. De gemeente Borger-Odoorn heeft samen met de Stichting Exloo Vooruit het plan om tijdens de Nacht van de Nacht alle openbare verlichting in de dorpskern van Exloo van 23.00 tot 6.00 uur te doven. Dit is een unieke actie in Drenthe!

“Het beleid van de gemeente Borger-Odoorn is erop gericht terughoudend om te gaan met het plaatsen van verlichting. Buitengebieden worden niet of nauwelijks verlicht,” aldus beleidsmedewerker Peter Postema. “Niet alleen om lichtvervuiling te voorkomen, maar ook om goed om te gaan met het milieu. In de woonkernen blijft openbare verlichting natuurlijk noodzakelijk.”

In Drenthe vinden er tijdens de Nacht van de Nacht verschillende activiteiten plaatsen. Mensen kunnen meedoen aan speciale wandelingen en excursies. Ook worden op een aantal plaatsen de reclameverlichting of verlichting openbare gebouwen gedoofd. Vooralsnog is het doven van de openbare verlichting in een gehele dorpskern een uniek initiatief! Door de openbare verlichting- nummer drie in de top drie van lichtvervuilers in Nederland- te doven kunnen de inwoners genieten van een unieke ‘donkere’ ervaring. Ook is het wellicht een moment om stil de staan bij de functie van de openbare verlichting.
Provincie:
Tag(s):