Het kabinet, dat vandaag nog niet mocht spreken, had echter eerder al aangegeven weinig ruimte te laten voor veranderingen in de begroting vanwege de krappe portemonnee. In de loop van de dag uitten de oppositiepartijen volop kritiek op de beleidsplannen maar ze wisten geen eenduidige vuist te maken.
Agnes Kant van de grootste oppositiepartij de SP mocht vanochtend het spits afbijten. Zij concludeerde dat het kabinet de gewone mensen wilde laten betalen voor de fouten van onder meer de banken en ze vond dit “volkslakkerij”. VVD-voorman Mark Rutte sprak van het invoeren van een “non-pakket” en hij vond het kabinet een te passieve houding aannemen.
De coalitiepartijen waren er echter op gebrand ‘hun’ kabinet en de eigen partijstandpunten met verve te verdedigen, getuige te standvastigheid van fractievoorzitters Hamer (PvdA) en Geel (CDA) en de vele en lange debatten die hierop volgden met voornamelijk de oppositieleiders. Het CDA liet weten bij het plannen van de bezuinigingen alle terreinen te willen onderzoeken.
Ook deed de partij een voorstel om het aantal ‘importbruiden’ te beperken. De PvdA vond dat de bezuinigingen vooral moeten voldoen aan de kenmerken eerlijk delen, beschermen van de kwetsbaren en benutten van talent. Daarnaast willen de partij rijke mensen, onder de noemer van solidariteitsbijdrage, zwaarder gaan belasten.
Ook de kleinere partijen deden hun zegje. Halsema van GroenLinks uitte bijvoorbeeld kritiek op de bonuscultuur in het bankwezen en Pechtold van D66 noemde de plannen inhoudsloos. Geert Wilders spuwde in zijn betoog zijn gal over vooral het functioneren van het kabinet. Daarna stelde hij voor een “hoofdvoddentax” van 1000 euro te willen gaan heffen om het gebruik van hoofddoekjes te ontmoedigen. Na dit enigszins overdonderende voorstel was de kamer zeldzaam eensgezind en ze spuwde terug.
De oppositie bleek vandaag aldus zelden een eenduidig geluid tegen de plannen van het kabinet te kunnen of willen maken. De coalitiepartijen daarentegen bleven de begroting en hun plannen standvastig verdedigen. Vandaag was het de beurt aan de Kamer, morgen is het de beurt aan minister-president Balkenende om namens het kabinet zijn zegje te doen.