vrijdag, 29. mei 2009 - 16:18

Opsporingsactie 'Waakzaam' levert 55 aanhoudingen op

Rotterdam

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft 55 mensen aangehouden bij een grote, korpsbrede actie in Zuid-West Nederland. De driedaagse actie ‘Waakzaam’, die werd gehouden op 27, 28 en 29 mei, richtte zich op de vervoersstromen, zowel op de weg, het water, het spoor als in de lucht.

Gericht opsporen
Bij de actie “Waakzaam� maakte KLPD gebruik van gerichte opsporing, op basis van vooraf bekende informatie en handhaafde het selectief op de thema’s witwassen, mensenhandel en -smokkel en drugs.

Doelstelling van de actie was, naast het onderscheppen van crimineel vermogen en drugs en mensenhandel, een beter zicht te ontwikkelen op de verkeersstromen in het knooppunt Zuid-West Nederland en de dwarsverbanden en samenwerking binnen het korps een impuls geven.

Op een veertiental locaties was het KLPD actief, er waren zo’n 750 medewerkers bij betrokken. Er is nauw samengewerkt met de Douane en de korpsen Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Hollands-Midden en Zuid-Holland-Zuid. Rijkswaterstaat faciliteerde de actie.

Resultaten
Er zijn 55 mensen als verdachten aangehouden. De verdenkingen variëren van drugsbezit tot mensenhandel, van vuurwapenbezit tot het rijden onder invloed en het in bezit hebben van valse documenten. Er is voor 2750 euro aan openstaande boetes geïnd.

In de Thalys uit Parijs zijn op Rotterdam CS 9 mensen uit Somalië aangehouden vanwege een verdenking van mensensmokkel. Op het Rotterdamse Centraal Station werden bij verschillende personen kleinere hoeveelheden drugs aangetroffen waaronder 170 gram heroïne.

Bij één van de verdachten werd bovendien een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. Op de A16 zijn vier Algerijnen met een hoeveelheid amfetamine aangehouden. Er zijn 3 zakkenrollers in de trein Schiphol-Rotterdam aangehouden en op de A15 zijn twee Slovenen betrapt met valse paspoorten.

Locaties
Er is de afgelopen dagen gewerkt op zeer diverse locaties. Op het spoor is op Rotterdam CS en in de internationale treinen gecontroleerd. Qua luchtverkeer was Rotterdam-Airport deze dagen in beeld, en er is op diverse autosnelwegen gecontroleerd, zoals de A12 bij Bodegraven, de A15 bij Hardinxveld-Giessendam en de A16 bij Moerdijk.

Op het water is gewerkt bij de Kreekraksluizen, Port Zélande, Dordrecht, Stellendam en het Zuid-Hollandse Merengebied. Een grote, gezamenlijke inzet vond plaats in Hoek van Holland in de nabijheid van de ferry-terminal van en naar Engeland. Daarnaast was er een grote inzet op de Maasvlakte, in de nabijheid van de ECT-terminal.

Gericht op alle vervoersstromen
Er is deze drie dagen gericht, op basis van vooraf bekende informatie, gecontroleerd. Er is een beter zicht verkregen op en informatie verzameld over alle vier de vervoersstromen in Zuid-West Nederland.

ANPR
Een belangrijk hulpmiddel dat door het KLPD hierbij is ingezet is de ANPR (Automatic Numberplate Recognition). Deze kan statisch en dynamisch worden ingezet. Het apparaat scant kentekens van voertuigen en vergelijkt ze razendsnel met de gegevens uit een aangesloten databestand. Is er een match dan volgt actie.

Gebruikte databestanden zijn dan onder meer gestolen voertuigen, geëxporteerde voertuigen of kentekens van personen die herhaaldelijk gepakt zijn voor het rijden onder invloed. Van de ruim 300.000 kentekens die zijn gescand gaven er ruim 2900 een ‘hit’, waarvan ruim 500 op de thema’s drugs, mensenhandel en witwassen.
Provincie:
Tag(s):