woensdag, 1. april 2009 - 16:52

Optimale veiligheid voor chirurgie-patiënten in Flevoziekenhuis

In samenwerking met het AMC werkt het Flevoziekenhuis aan de verdere verbetering van de veiligheid voor patiënten die geopereerd worden.

Vanaf 1 april wordt voor alle volwassen algemeen chirurgische patiënten een SURPASS-checklist bijgehouden. Vanaf het polibezoek tot ontslag. Dit systeem zorgt voor optimale veiligheid voor de patiënten. De introductie past in de snelle ontwikkeling van de chirurgie in het Flevoziekenhuis.

SURPASS staat voor SURgical Patiënt Safety System en zorgt voor een beter toezicht op de chirurgische patiënten tijdens het hele opnametraject.

De SURPASS-checklist ‘reist’ als het ware met de patiënt mee en wordt ingevuld en afgevinkt door alle verantwoordelijke hulpverleners.

Een patiënt gaat pas verder naar een volgende fase als aan alle (veiligheids) voorwaarden is voldaan.

Dr. Jan Kromhout, chirurg in het Flevoziekenhuis is enthousiast over de checklist. “Het hele proces van een operatie is zo complex dat je een checklist nodig hebt om te kijken of alles klopt.

Met de checklist sluit je uit dat fouten ontstaan omdat iets vergeten of niet gecontroleerd is. De patiëntenveiligheid is dus optimaal.�

De invoering van SURPASS past bij de ontwikkeling en ambitie van de chirurgie in het Flevoziekenhuis. Deze breidt flink uit, zowel op het gebied van capaciteit als kennis en specialisatie.

Eind 2009 beschikt het Flevoziekenhuis over 10 operatiekamers en onlangs zijn 4 nieuwe chirurgen aangetreden. De uitbreiding maakt mogelijk een hogere kwaliteit en meer specialismen te bieden.

Door de unieke samenwerking met het AMC worden kennis en mogelijkheden van beide instituten optimaal gebruikt.

SURPASS-checklist is ontwikkeld door het AMC. Het AMC heeft hier meerdere jaren aan gewerkt. Er is gekeken naar het hele chirurgische traject dat een operatiepatiënt doorloopt en er is uitgebreid getest in de praktijk.
Provincie:
Tag(s):