donderdag, 2. april 2009 - 12:21

Oranje F-16 scheert over Nederland

Den Haag

Het F-16 Solo Display Team van defensie onthult donderdagmiddag haar nieuwe demotoestel. De F-16 is in de afgelopen weken op vliegbasis Woensdrecht gespoten in een spectaculair nieuw kleurenschema.

Dit toestel met registratienummer J-015, vervangt het toestel waar de afgelopen jaren mee gevlogen is.

Kapitein Ralph Aarts, vlieger van het F-16 demonstratieteam, vliegt de nieuwe F-16 van vliegbasis Woensdrecht naar vliegbasis Volkel. Daar wordt het nieuwe toestel, samen met de F-16 in het oude kleurenschema, gepresenteerd aan Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen en Directeur Operaties en oud-commandant van vliegbasis Volkel, commodore Sander Schnitger.

Het kleurenschema is met een hoogwaardige verfprocedure op de F-16 demo aangebracht. Er zit een speciale coating op om de verflaag extra te beschermen. De komende jaren behoudt het toestel deze print.

Na de presentatie wordt de nieuwe demonstratievlucht getraind. De F-16 Solo Display van de Koninklijke Luchtmacht demonstreert de capaciteiten van het toestel en de vaardigheden van de vlieger. Een show van het demoteam bevat daarom manoeuvres die gedurende iedere operationele missie met een F-16 kunnen voorkomen. Het bijzondere aan de demonstratie is, dat de bewegingen direct achter elkaar worden gevlogen, waarbij ze vloeiend in elkaar overlopen. De demonstratie kent dezelfde manoeuvres als vorig jaar, maar de combinatie waarin ze gevlogen worden, is anders.

De F-16 Solo Display maakt onderdeel uit van de publieke presentatie van Defensie en wordt ingezet bij onder meer wervingsactiviteiten voor vliegers bij de luchtmacht. Uiteraard geeft het F-16 Solo Display Team acte de présence tijdens de Luchtmachtdagen van de Koninklijke Luchtmacht, die dit jaar plaatsvinden op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni op vliegbasis Volkel.

Het toestel is vanuit Woensdrecht vertrokken en via een aantal voor de luchtmacht markante plaatsen zoals Den Haag (ministerie), Amsterdam (werving) en Breda (commando luchtstrijdkrachten) geland op vliegbasis Volkel.
Provincie:
Tag(s):