zaterdag, 6. juni 2009 - 22:55

Oranje plaatst zich eenvoudig voor WK

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond geplaatst voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk won de uitwedstrijd in en tegen laagvlieger IJsland met 2-1. Tot aan de 88e minuut leek er geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. De eerste helft was er namelijk al met 2-0 afstand genomen door doelpunten van Nigel de Jong en Mark van Bommel.

Een grotere ruststand had niet misstaan, want het veldspel van Oranje was fenomenaal. Oranje was het tweede bedrijf echter geen schim van de ploeg die voor de rust geweldig voetbal speelde. IJsland kwam één minuut voor tijd uit een hoekschop terug tot 2-1, door een kopbal van Kritsjan Sigurdsson. De laatste minuten werden echter volwassen uitgespeeld waardoor de tickets voor het WK van volgend jaar kunnen worden geboekt.

De wijzigingen hadden bepaald geen negatief effect op het veldspel van Oranje. IJsland werd de eerste 45 minuten weggevaagd door een ontketend Nederlands Elftal. Onder aanvoering van uitblinkers Mark van Bommel en Rafael van der Vaart werd er driftig gezocht naar een vroeg doelpunt. Lang duurde het niet voordat het verzet van de IJslanders gebroken was. In een tijdsbestek van vijf minuten stond Nederland na een kwartier voetballen al op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Nigel de Jong opende na negen minuten de score. Een prima voorzet van Van der Vaart zorgde ervoor dat De Jong zijn eerste interland-doelpunt kon maken. De speler van Manchester City kopte de bal snoeihard in de korte hoek raak. Op dat moment draaide de Oranje-machine al op volle toeren. Kort na de openingstreffer was het Arjen Robben die uit een voorzet van John Heitina de paal raakte. IJsland kwam niet meer onder de druk uit en dat resulteerde in de 16de minuut tot de 2-0. Dirk Kuijt legde de bal klaar voor Van Bommel. Laatstgenoemde schoot de bal vervolgens keurig in het doel: 2-0.

Na de treffer leek een monsterscore in de maak. De mannen van Van Marwijk speelde bij vlagen hogeschoolvoetbal. Opvallend was vooral de precisie waarmee de Oranje-spelers elkaar vonden. Van Persie en Arjen Robben werden meerdere keren vrij voor het doel gezet, maar het ontbrak beide heren aan de nodige scherpte. Gezegd moet worden dat de IJslandse goalie Gunnleifur Gunnleifsson een goede dag had.

Na rust gooiden de IJslanders het over een andere boeg. Verscheidene oranje-spelers werden het slachtoffer van een aantal grove charges. Na enige tijd was De Jong het zat en kwam voor zijn ploeggenoten op en pakte geel. Helaas voor de kalige middenvelder is hij wel geschorst voor de volgende interland. Al zal de speler van Manchester City hier niet rouwig om zijn gezien de vele duels die hij dit seizoen speelde.

Oranje bleef tot het einde de betere ploeg, maar het ontbrak de bezoekers aan het heilige vuur. Robben kreeg nog wel een goede mogelijkheid, maar vond opnieuw Gunnleifsson op zijn weg. Kort voor tijd werd ook een vrije trap van Van Persie een prooi voor de doelman. IJsland was vooral opgelucht dat Nederland na rust niet tot het gaatje ging en niet verder uitliep naar een hogere score. Tot ieders verbazing kwam IJsland via Sigurdsson nog terug tot 2-1, maar na de tegentreffer voetbalde Oranje het duel volwassen uit.

Dirk Kuijt kan met gemengde gevoelens terugkijken op zijn wedstrijd. De blonde aanvaller kreeg opnieuw de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar, maar wist het net alweer niet te vinden. Schrale troost is dat vervanger Huntelaar in zijn dertig minuten durende invalbeurt ook niet kon scoren.

Het Nederlands elftal is na gastland Zuid-Afrika, Japan, Australië en Zuid-Korea het vijfde land wat zeker is van het WK.