woensdag, 1. april 2009 - 22:47

Oranje superieur in ArenA

(Elfvoetbal) Met een op revanche beluste Wesley Sneijder in de basis was Oranje Macedonië vanavond op alle fronten de baas. Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk rolde met goed samenspel en collectieve arbeid de arme Balkan-ploeg op: 4-0. Alleen in theorie kan de definitieve WK-deelname van Nederland nu nog in gevaar komen.

Wat in de eerste helft opviel, was de tomeloze inzet van Sneijder, die zijn energie zeer goed spendeerde. De spelverdeler wil wel eens verzanden in kansloze afstandschoten vanaf dertig meter of zichzelf over de kop te lopen om aanspeelbaar te zijn, maar blonk nu uit in slim en actief voetbal. Continu was de middenvelder in beweging en loerde hij op het vrijlopen van Arjen Robben of Klaas-Jan Huntelaar.

In minuut zestien stond Sneijder niet voor niets aan de basis van de 1-0. Met een supersnelle combinatie stuurde hij Robben het strafschopgebied van Macedonië in. De linksbuiten vuurde op doel, maar raakte het leer zo verkeerd, dat Dirk Kuijt van dichtbij kon binnenglijden.

Eenzelfde gelukje had Nederland in minuut 25. De op volle snelheid liggende Robben wilde een eentwee aangaan met Huntelaar en zag de bal via een kluts dankzij de Macedonische verdediging alsnog voor de voeten van de spits vallen. Met een slepende beweging en een prachtige stift liet The Hunter maar weer eens zijn topvorm van het moment zien: 2-0.

Wat nonchalance sloop er daarna wel in bij Oranje, maar het was hartverwarmend om te constateren dat elke vorm van balverlies opgevolgd werd door massaal storen en terugverdedigen. Op de omschakeling was vandaag helemaal niets aan te merken. Zelfs Robben liep met zijn man terug tot aan de eigen achterlijn en verdiende nog een vrije trap ook na een licht duwtje.

Aanvallend plooide Oranje ook prima vooruit. Toen Kuijt en Robben van zijde waren gewisseld, verloor Macedonië op een ongelukkig moment de bal en kon Mark van Bommel de Katwijker lanceren, die vervolgens zelf knap afrondde: 3-0.

In de tweede helft ging Oranje rustig verder met op een indrukwekkende wijze imponeren. De bal ging makkelijk van voet naar voet en ogenschijnlijk simpel creëerde Nederland voldoende kansen voor Sneijder, invaller Ryan Babel, André Ooijer, Mark van Bommel en Ibrahim Afellay. Eerstgenoemde liet zich in de laatste 45 minuten weer wel van zijn wisselvallige kant zien. Sneijder speelde wel erg veel met de buitenkant en zocht te veel de moeilijke oplossing. Maar gezien zijn sterke eerste helft, zij het hem vergeven. Zijn vervanger Rafael van Vaart - ook geplaagd door bankzitten de laatste weken - scoorde nog de knappe 4-0.

En zo voegde Oranje nog maar eens drie punten aan de perfecte score uit vijf duels toe. De nummer drie van de wereldranglijst kende een uitstekende week en plaatste zich zo goed als voor het aanstaande WK in Zuid-Afrika. Of IJsland moet op 6 juni voor een daverende stunt zorgen en dit niet te kloppen Nederland verslaan.
Categorie:
Tag(s):