vrijdag, 10. april 2009 - 11:10

Oranjewijk wint energieweddenschap

Leeuwarden

De bewoners van de Oranjewijk hebben voor hun wijk € 10.000,- gewonnen met energiebesparing. Het geld willen bewoners inzetten voor energiezuinige verlichting in de straten. Bewoners van de Oranjewijk, een wijk met oude, statige huizen zijn het afgelopen jaar geprikkeld iets aan hun energieverbruik te doen. De gemeente heeft hiervoor een energieweddenschap afgesloten. Het doel van de energieweddenschap is om het gebruik van energie door bewoners in een wijk met tenminste 10% te laten dalen in 1 jaar tijd. Om deze doelstelling concreet te maken is een puntentelling bedacht. Door deel te nemen aan energiebesparingsactiviteiten konden bewoners punten verdienen die meetellen bij het geheel.

Oranjewijk wint energieweddenschap


Er zijn allerlei acties op touwgezet: een spaarlampenactie, energieadviezen in huis, huiskamerbijeenkomsten over energiebesparing, een actie voor de aanschaf van een zonneboiler of PV paneel met groepskorting. Een groep enthousiaste bewoners dacht mee welke praktische activiteiten passen bij de wijk.

Eerder waren er 3 succesvolle weddenschappen met wijken in Leeuwarden: Vosseparkwijk (energie), Schepenbuurt (energie) en de Vrijheidswijk (afval). In de 4e weddenschap met Muziekwijk-, Transvaal- en Vogelwijk lukte het de bewoners niet minder restafval te maken. Deze laatste wijk kreeg het bonusgeld daarom niet uitgekeerd van de gemeente.

Milieuweddenschappen zijn onderdeel van het communicatiebeleid van de gemeente. De Gemeente Leeuwarden zoekt continu naar methoden om haar inwoners te stimuleren minder energie te gebruiken. Communicatie is belangrijk maar ook de beschikbaarheid van handvatten om keuzes te maken en het gevoel dit samen te doen met de buurt.
Provincie:
Tag(s):