De jong volwassenen hebben dan nog onvoldoende geleerd een bepaalde periode met een vast budget om te gaan waardoor de kans groot is dat ze later financiële problemen krijgen.
Dit blijkt uit onderzoek dat het Nibud heeft gehouden onder 870 ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar.
Verkeerde tactieken
Het Nibud concludeert dat ouders wel bezig zijn met de financiële opvoeding van hun kinderen maar de verkeerde tactieken gebruiken. Zo geven ze wel zakgeld maar beginnen daar relatief laat mee en maken te weinig afspraken over wat er met het zakgeld gedaan moeten worden. Op die manier leert een kind niet met een beperkt budget omgaan.
Daarnaast geven te weinig ouders kleedgeld. Gemiddeld 30% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar krijgt kleedgeld. En ouders die kleedgeld geven, gaan daar niet consequent mee om. Deze ouders betalen ook zelf nog voor de kleding van hun kinderen, terwijl de kinderen daar eigenlijk het kleedgeld voor moeten gebruiken.
Wat betreft belgeld vindt het Nibud dat ouders daar zeker financiële opvoedkansen laten liggen. Zo hebben bijna alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar een mobiele telefoon, maar betalen weinigen de kosten daarvan zelf. Zo’n 63% van de ouders met kinderen tussen 16 en 18 jaar betaalt mee aan de mobiele telefoon van hun kinderen.
Financiële opvoeding
Voordat kinderen achttien zijn, moeten ze hebben geleerd financiële beslissingen te nemen, moeten ze kunnen sparen, een bepaalde periode met een beperkt budget kunnen omgaan en weerbaar zijn tegen allerlei verleidingen.
Uit het onderzoek blijkt dat ouders te beschermend zijn naar hun kinderen toe, waardoor de kinderen niet de kans krijgen om bovenstaande zaken te leren. Zo heeft bijna 30% van de jongeren tussen 16-18 jaar nog niets geleerd over internetbankieren en vindt ook een derde van de ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie het niet goed als hun kind dat doet. Het Nibud ziet dit als een gemiste kans, aangezien het kind bijna financieel zelfstandig is en dan financieel aansprakelijk is.
Het Nibud start daarom op maandag 2 november 2009 met een financiële opvoedingscampagne. Met een gratis telefoonnummer, 0800- 221 21 21, radiospots, flyers, een internettest en een voorleesboek hoopt het Nibud ouders zover te krijgen de financiële opvoeding van hun kinderen serieus te nemen.
maandag, 2. november 2009 - 8:40
Ouders leren kinderen slecht met geld omgaan
Utrecht
Uit het vandaag gepubliceerde onderzoek Financiële Opvoeding van het Nationaal Insittuut Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat ouders hun kinderen onvoldoende voorbereiden op het financieel zelfstandige bestaan dat ze vanaf hun 18de jaar hebben.
Provincie:
Tag(s):