vrijdag, 29. mei 2009 - 8:43

Overnachten vooraf bij verkoop 500 kavels in Almere

Almere

Terwijl de gevolgen van de kredietcrisis steeds beter voelbaar zijn, blijft er interesse om in Almere een eigen huis te bouwen. Hoewel de verkoop van 500 nieuwe kavels pas op 30 mei start, hebben de eerste mensen hun kampement opgezet naast de tijdelijke Kavelwinkel, midden in het Homeruskwartier.

Overnachten in keet
Wie het eerst komt, het eerst maalt: iedereen die op tijd aanwezig is, is verzekerd van de kavel naar keuze. De gemeente Almere heeft inmiddels gezorgd voor een toilet, kookgelegenheid en een keet waarin geslapen kan worden.

Ook architecten, bouwbedrijven en aannemers hebben interesse in het evenement. Waar er twee jaar terug - de gemeente organiseerde toen een soortgelijke verkoopmanifestatie - nog nauwelijks bedrijven waren die zich richtten op de particuliere opdrachtgever, zijn er nu circa 100 partijen die zich tijdens de manifestatie presenteren. Daarmee komt de ‘bouweconomie van onderop’, een economie die zich richt op de kleine schaal en sterk vraaggecentreerd is, in Almere van de grond.

Kamperen
Gymleraar Jarrel IJzer en zijn vrouw Angelique hebben hun zinnen gezet op een ondernemingskavel. Zij zouden graag een kinderdagverblijf openen, en in het Homeruskwartier is dat mogelijk.

Het Homeruskwartier - de grootste zelfbouwwijk van Nederland - biedt een scala aan mogelijkheden. Voor de 2e fase van deze wijk, die aanstaande zaterdag officieel van start gaat, is gekozen voor verschillende thematische invalshoeken.

Zo kunnen paardenliefhebbers een woning met paardenstal realiseren, direct grenzend aan een ruiterpad, en kunnen mensen met groene vingers een volkstuinwoning bouwen.

Ook de ontwikkeling van een eigen onderneming behoort tot de mogelijkheden. Jarrel IJzer - net voor de tweede keer vader geworden - heeft met familie en vrienden afgesproken regelmatig af te wisselen, zodat hij de rij af en toe kan verlaten.

“Het waait behoorlijk in het Homeruskwartier, dus we hebben geen tent opgezet. Vannacht heb ik de auto geslapen. Iedere auto heeft een nummer, zodat je plaats in de rij duidelijk wordt.� Het nummer op zijn auto - nummer één - verzekert hem van zijn droomkavel.

Inmiddels hebben enkele anderen zich aangesloten; de ondernemingskavels blijken populair. Barbara Cavadino, coördinator van de Kavelwinkel: “De nieuwe brochures vonden de afgelopen weken gretig aftrek - we krijgen dagelijks zo’n dertig tot veertig mensen over de vloer - en ook onze website is de laatste tijd goed bezocht. Dinsdag hadden we zo’n 700 hits, en woensdag 750. We horen van steeds meer mensen dat zij de kavel van hun keuze willen bemachtigen.�

‘Bouweconomie van onderop’
Inmiddels hebben zich ongeveer honderd (markt)partijen aangemeld, die zich tijdens de manifestatie willen presenteren; de markt heeft de weg naar de zelfbouwer gevonden. Daarmee vindt een belangrijke omslag plaats: het gaat niet zozeer om het aanbod, maar om de individuele vraag.

Wethouder Adri Duivesteijn: “De kredietcrisis heeft ook een positieve kant. Waar kopers eerst in de rij stonden en afhankelijk waren van het aanbod van een beperkt aantal ontwikkelaars, is diezelfde koper nu de vragende partij. Hij of zij kan kiezen uit maar liefst honderd bedrijven. Dat kan voor deze kavelkopers betekenen dat zij meer waar voor hun geld krijgen.�
Provincie:
Tag(s):