vrijdag, 12. juni 2009 - 19:43

Paleis op de Dam zaterdag weer open voor publiek

Amsterdam

Het Koninklijk Paleis op de Dam gaat zaterdag 13 juni weer open. Koningin Beatrix heropent het paleis dat sinds 2005 was gesloten vanwege een grootschalige renovatie en gedeeltelijke restauratie van het interieur. De renovatie heeft 80 miljoen euro gekost.

Vanaf 13 juni is het paleis geopend voor het publiek. De komende jaren wordt het paleis weer gebruikt voor evenementen. Na de renovatie van de buitengevel wordt het paleis ook weer gebruikt voor staatsbezoeken.

Het paleis is door het Rijk bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld. Het wordt onder meer gebruikt tijdens staatsbezoeken, voor de Nieuwjaarsrecepties en voor andere officiële ontvangsten. Ook vinden er jaarlijks de uitreiking van de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer, de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en de Prins Claus Prijs plaats. Als er geen ontvangsten plaatsvinden, wordt het gebouw door de Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam opengesteld voor publiek.

De afgelopen 3,5 jaar heeft onder leiding van de Rijksgebouwendienst een renovatie, modernisering en deelrestauratie van het interieur van het paleis plaatsgevonden. Naast asbestsanering zijn ook verouderde installaties vervangen. Voor de ontvangsten, staatsbezoeken en tentoonstellingen die plaatsvinden in het paleis waren eveneens aanpassingen nodig op het gebied van accommodatie voor gasten, bezoekers en personeel. Ook is de keukenvoorziening gemoderniseerd.
Daarnaast is een aantal kunstwerken, waaronder de schilderingen in de plafonds en schouwen en een groot deel van de collectie empiremeubilair, gerestaureerd. Na de renovatie worden meer ontvangstzalen voor het publiek opengesteld dan voorheen.

In het paleis is een presentatie te zien van de werkzaamheden. De renovatie van de buitenzijde wordt ook belicht. De presentatie beziet de renovatie vanuit het oogpunt van architectuur, inrichting (waaronder meubelrestauratie en overwegingen bij het stofferen en herinrichten) en de restauratie van kunstwerken.

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam bevat één van de meest complete collecties empiremeubelen ter wereld, die nog dateren uit de Napoleontische tijd. De collectie is uitgebreid met empiremeubilair van Koning Willem I en II en interieurstukken die behoren tot de oorspronkelijke 19de eeuwse paleisinrichting, zoals vuurvergulde bronzen kroonluchters en wandappliques.

Het Koninklijk Paleis Amsterdam werd in de zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Na anderhalve eeuw, in 1808, kreeg het een andere bestemming. Napoleons broer, Lodewijk Napoleon, die toen twee jaar koning van Holland was, werd de bewoner en maakte van het stadhuis een paleis.
Provincie:
Tag(s):