dinsdag, 20. oktober 2009 - 16:35

'Parkeergarages verbeteren nauwelijks'

Amsterdam

De kwaliteit van parkeergarages in Nederland is nauwelijks verbeterd. Parkeerplekken zijn nog altijd te smal, kolommen staan in de weg en de bewegwijzering is een zwak punt.

Q-Park Mosae Forum in Maastricht komt als beste garage uit de bus. Deze garage krijgt als cijfer een 9,3. De garage met het slechtste resultaat is Hooghuis in Eindhoven met het cijfer 2,7. Dit blijkt uit een test van 50 parkeergarages door de ANWB Kampioen.

Met de voorzieningen voor rolstoelgebruikers is het droevig gesteld. Bij 37 van de 50 garages waren er wel rolstoelparkeerplaatsen, maar in slechts 13 gevallen hadden die parkeerplaatsen een bruikbaar formaat. Wil je als rolstoelgebruiker zelfstandig de auto in en uit kunnen, dan heb je een extra brede parkeerplaats nodig van zeker 3,50 meter.

Ook in de parkeergarage van het Leidse ziekenhuis LUMC waren de plekken niet breed genoeg. Met 2,16 meter waren de rolstoelplaatsen in de garage St. Josephstraat in Den Bosch het smalst. In de Amsterdamse parkeergarage aan het Heinekenplein moeten mensen met een rolstoel na het parkeren van een steile helling van een kleine 16%. En in de garage Lutherse Burgwal in Den Haag werden de rolstoelparkeerplaatsen bezet door een schoonmaakmachine.

Gemiddeld betaalt de bezoeker in een parkeergarage een uurtarief van € 1,35. Het goedkoopst is garage Zilverpark. Daar kost een uur parkeren € 0,85. De Amsterdamse Muziektheatergarage is met € 4 het duurst. Doorgaans betaal de bezoeker per zestig minuten. Parkeer je een minuutje langer, dan ben je vaak het bedrag voor twee uur verschuldigd. Garage Willinkplein in Emmen en parkeergarage Theaterplein in Terneuzen zijn een welkome uitzondering op die regel. Daar betaal je om de zes minuten.

De bewegwijzering bij parkeergarages is niet altijd overzichtelijk. Wie in een stad de bordjes met P-route wil volgen, moet ze wel kunnen vinden. Het testteam trof te weinig bordjes, bordjes op de verkeerde plaats of onbegrijpelijke bordjes. Wie niet bekend is in een stad, heeft weinig aan de aanduiding P-route Noord, -Oost,-West of -Zuid. Bij parkeergarages Bios (Groningen), Heineken (Amsterdam) en St.Jacobsplaats (Rotterdam) was de ingang dusdanig verdekt opgesteld, dat het testteam er voorbij reed.
Provincie:
Tag(s):