zondag, 18. januari 2009 - 15:42

Pas op! voor 'blue monday'

Amsterdam

Wie maandagochtend wel vrolijk opstaat, moet niet raar opkijken wanneer de partner of de collega op het werk een verschrikkelijk humeur heeft. Maandag 19 januari is het namelijk weer 'blue monday', oftewel de meest deprimerende dag van het jaar.

De Engelse psycholoog Arnall Cliff bedacht een paar jaar geleden een wetenschappelijke formule waaruit bleek dat de derde maandag in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Goede voornemens
Volgens de psycholoog realiseren mensen zich in de derde week van januari dat zij hun goede voornemens alweer hebben verbroken. Daarnaast komt nog eens bij dat de vakantie waar ze eigenlijk al weer naar toe leven nog heel lang duurt.

Financieel
Ook het financiële plaatje doet geen goed. De meeste mensen zijn nog aardig blut van de feestdagen, terwijl in de derde week weer de maandelijkse rekeningen binnenstromen.

Gelukkig heeft Cliff voor de mensen ook goede vooruitzichten volgens zijn formule. De vrijdag in juni die het dichtst bij de dag ligt waarop de zomer officieel begint. Op die dag, met het weekend voor de deur, beseffen mensen dat de vakantie bijna begint en heeft men weer een opleving.
Categorie:
Tag(s):